utorok 9. novembra 2010

Bude český GLAMOUR? Možno áno

História pokusov o získanie licencie na GLAMOUR Czech je viac ako zaujímavá. Prvá hystéria na českom mediálnom trhu sa začala ešte v roku 2004, keď vtedy relatívne neznáme vydavateľstvo Europress oznámilo, že získalo licenciu a hľadá redakčný tým. Prestížechtivým lifestylovým novinárom nebolo treba veľa a nastalo hromadné sťahovanie ľudí najmä z vydavateľstiev HF 2000 a Stratosfera, ktoré si novinárov roky vychovávali v redakciách časopisov ELLE, Cosmopolitan či Harper´s Bazaar. Najmä vedenie HF 2000 zostalo mimoriadne nahnevané (a zneistené) a ako protiútok dokonca vytvorilo v súčasnosti už zrušený magazín Yellow. Zdalo sa, že už nič nebráni k spusteniu českého GLAMOUR, ale opak bol pravdou... Materské vydavateľstvo Condé Nast nakoniec od zámeru údajne pre strach z nerentability odstúpilo a novinárom ostali len oči pre plač. Nie nadlho.
V lete roku 2006 sa objavili ďalšie špekulácie. Tentokrát malo o licencii jednať oveľa väčšie vydavateľstvo Axel Springer, ktoré GLAMOUR úspešne vydáva v niekoľkých európskych krajinách. Prvé číslo malo vyjsť v januári 2007. Po minulom neúspechu však tentokrát žiadna hystéria nenastala. Našťastie. Ani tentokrát sa totiž vydavateľské domy nedokázali dohodnúť na finančných podmienkach. Zdalo sa, že myšlienka GLAMOUR Czech je definitívne pochovaná. Až doteraz.

Túto jeseň nastala na európskom mediálnom trhu zásadná zmena. Vydavateľské giganty Ringier (u nás vydáva napr. Nový čas, Evu, Madam Evu...) a Axel Springer (na našom trhu nepôsobí) sa rozhodli zlúčiť svoje aktivity vo východnej a strednej Európe a posilniť tak svoje postavenie na trhu. Spojenie švajčiarskeho Ringieru a nemeckého koncernu Axel Springer na trhoch strednej a východnej Európy oznámili spoločnosti ešte v marci. Od 1. júla obe firmy fungujú v spoločnej akciovke Ringier Axel Springer Media AG. Springer priniesol do spoločnej firmy svoje aktivity v Poľu, Česku a Maďarsku, Ringier vydavateľskú činnosť v Srbsku, Slovensku, Česku a Maďarsku. Odvtedy mediálne domy pracovali na zriadení novej organizačnej štruktúry a v novembri sa zmenilo obchodné meno v Poľsku, Českej republike, Srbsku a na Slovensku. Nestalo sa tak iba v Maďarsku, kde protimonopolný orgán zatiaľ stále nepovolil spojenie dvoch firiem. Na maďarskom printovom trhu sa aktivity Ringieru a Springera prekrývajú viac ako inde.
Na českom trhu si táto fúzia už vyžiadala aj prvé obete - vydavateľstvo Axel Springer sa rozhodlo ukončiť vydávanie teen časopisov Popcorn a Top Dívky, lebo ich ďalej nepovažuje za vhodné do portfólia. Začiatkom jesene zase na českom aj slovenskom trhu nové vydavateľstvo prebralo vydávanie populárno-vedeckého časopisu GEO od malého vydavateľstva Motor-Presse. A zmeny údajne nekončia. Podľa kuloárnych informácií práve teraz vraj podľa nového vydavateľstva nastal čas na definitívne vydávanie českej edície magazínu GLAMOUR, ktorá bude samozrejme spoločná so Slovenskom. Český trh si vydavateľstvo vybralo jednak pre jeho väčšiu atraktívnosť, ale najmä preto, lebo ani Ringier, ani Axel Springer na českom trhu doteraz v segmente lifestylovej tlače nepôsobili. Ak pôjde všetko hladko, s vydávaním GLAMOUR Czech sa počíta začiatkom roka 2011. Konkurenčné vydavateľstvá sa údajne už teraz trasú.

Potešila vás táto informácia? Alebo považujete trh lifestylovej tlače za presýtený?

3 komentáre :

  1. Ak bude mat uroven britskeho Glamouru, tak sa asi fanusikom nestanem. Potesil by cesky vogue :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. o českom VOGUE prebiehajú rokovania od jesene 2009, momentálne nemám informácie v akom sú štádiu, ale pravdepodobne boli neúspešné...

    a tebe sa nepáči britský Glamour? :) veď je to vraj najlepšia edície a v Británii je to najpredávanejší časopis

    OdpovedaťOdstrániť
  3. joj ja sa tak tešíííím,glamour to bude super

    OdpovedaťOdstrániť