štvrtok 30. septembra 2010

Street fashion? A kde???

Všímam si, že v súčasnosti je medzi blogermi veľmi populárne nielen fotiť samých seba v rôznych outfitoch, ale tiež fotiť len tak na ulici cudzích ľudí, o ktorých si daný bloger myslí, že ich outfit spĺňa kritériá tzv. street fashion. A nakoľko pravidlá street fashion neexistujú (aspoň ja o nich neviem), tak v konečnom dôsledku aj tak záleží na vkuse každého jednotlivca (resp. čitateľa blogu), či odfotený outfit považuje za street fashion alebo za bordel. Je však pravdou, že blogeri majú väčšinou šťastnú ruku a ich "úlovky" možno považovať aspoň za zaujímavé, keď už nie za street fashion. Avšak beda, keď sa témy street fashion chytia aj redaktorky rôznych internetových magazínov. Tieto redaktorky totiž o móde väčšinou nemajú ani páru a niekedy mi to dokonca pripadá tak, že svoje "obete" si vyberajú zámerne s cieľom pobaviť sa... Lenže ak nechcete, aby vás odfotili, tak vás odfotiť nemôžu, čiže zároveň mi z toho vychádza, že každá jedna osoba, ktorej fotografia je uverejnená, si o svojom outfite myslí, že to je street fashion, že sa zaň nemusí hanbiť a že by sa tým outfitom mohol dokonca niekto aj inšpirovať. A to už mi hneď mrzne úsmev na tvári... Prečo? Posúďte sami, či tieto outfity možno považovať aspoň za zaujímavé, nie to ešte za street fashion...

 Študentka Kristína sa vraj najlepšie cíti v pohodlnom a príjemnom oblečení. V čase, keď to bolo fotené, si užívala letné prázdniny a chystala sa s partiou na výlet. Budiš. Pohodlné tričko (Stradivarius), pohodlné rifle (H&M), veľká kabela (Pourpour), pohodlné tenisky (Boxfresh) a proste celá Kristína vyzerá maximálne pohodlne. Ale kde je tá street fashion alebo aspoň originalita? Chápem, keď ide niekto na výlet, tak mu je nejaká street fashion ukradnutá, ale potom nech sa nenecháva fotiť ako ukážkový príklad. Džínsy sú možno pohodlné, ale práve vďaka nim vyzerá Kristína ako trpaslík. Prečo? Pretože aj malé dieťa vie, že ak má nejaké to kilečko navyše a výškou takisto príliš nevyniká, akékoľvek dlhé nohavice sú preň absolútne tabu, pretože ho ešte viac rozšíria a "skrátia". Stačilo by len skrátiť alebo aspoň ohnúť nohavice a hneď by to bolo lepšie. Kvetinové vzory letia, ale konkrétne tento kvetinový vzor by mala Kristína ponechať svojej babičke, pretože vyzerá ako kuchynský obrus... Na teniskách nie je čo skaziť a kabela je vcelku fajn, ale k tomuto outfitu sa vôbec nehodí.


Eliška je vraj zábavné dievča, ktoré má rado farby a obľubuje podomácky vytvorené módne kúsky. Je to vidieť. Inak by si v živote nezobrala tú podomácky vytvorenú červenú "žobraciu" kapsu... Bokové rifle (Terranova) očividne veľmi, veeeľmi pochybnej kvality, podobne pochybné žabacie tričko (H&M), originálne a pekné tenisky (Nike), ktoré však outfit rozhodne nezachránia. To by milej Eliške nemohla z každej strany vykukovať alebo presvitať čierna podprsenka (vysvetlí mi niekto, prečo si dala čiernu?), robot (H&M) na krku má byť asi originálny prvok, ale pôsobí skôr ako päsť na oko a tie fialové hodinky, ktoré síce skoro vôbec nie je vidno, ale sú tam, sú takisto úplne mimo... Keď pôjdete po ulici a stretnete 10 dievčat - čo myslíte, koľko ich bude oblečených v podobnom duchu? Podľa mňa všetkých 10 a niekde v diaľke sa bude určite črtať jedenáste. Originalita? Nikde. Street fashion? :DDD Vulgárnosť v podobe vykukujúcej podprsenky? Rozhodne. Ale radšej sa pozerať na čiernu podprsenku než na odporné priesvitné silikónové ramienka...


Predpokladám, že teraz so mnou niektorí z vás nebudú súhlasiť, lebo tretí "model" asi budú považovať za street fashion. Ja ho za street fashion určite nepovažujem. Prečo? Pretože je to každý pes, iná ves. Neznášam prekombinované outfity, kde sa strieda glamour so športom a elegancia s ležérnosťou. Také fóry si môžu dovoliť len ľudia, z ktorých niečo vyžaruje a ktorých osobnosť robí z ich outfitu jednoducho niečo viac. A študentka Štěpánka takou osobnosťou rozhodne nie je. Čierna, šedá, ružová, strieborná, fialová - všetko jedno, len nech je to coolové, že? No to určite. Okuliare (Bershka) nositeľke priveľmi nesadnú a skôr jej škodia než aby z nej robili štýlovú divu, podobné retro-etno-gipsy náušnice (Reserved) sú dávno za vodou a bláznivá arafatka takisto. Apropo k rôznym arafatkám, šálom, šatkám a iným hadroidným počinom - už xkrát som sa dočítal, že je to "ten najjednoduchší spôsob ako originálne oživiť outfit". Ak si to prečítam ešte raz, tak ma trafí šľak. Šatky & spol. neslúžia na žiadne oživenie a "zoriginálnenie" outfitu, naopak, slúžia na jeho doplnenie a doladenie! Kratučké tvídové šortky (Bershka) sú pekné, ale videli sme ich už miliónkrát a ultra jednoduché čierne tielko (Zara) je tak jednoduché, že na ňom nie je čo komentovať. Elegantné hodinky v pánskom štýle (asi neznačkové) sú úplne iná galaxia a zastavím sa ešte u tenisiek (Nike) - ak by si Štěpánka obula namiesto nich pekné balerínky (len nie ružové pre boha!), outfit by bol oveľa krajší a jej nohy by nepôsobili zďaleka tak krivo. Tak.

Pridám ešte pár fotiek, ktoré nebudem ďalej obšírne komentovať, lebo by som sa niekedy opakoval a vôbec, nestojí to podľa mňa za námahu. Veď sami posúďte, či tie outfity označíte za street fashion. PS: z tretej foto som asi dostal migrénu, tak bacha.


Na záver ešte pár slov na vysvetlenie, prečo som napísal tento článok. Určite to nie je preto, že by som sa chcel nebodaj týmto dievčatám vysmievať! To skutočne nie! Napísal som ho preto, pretože pokiaľ sa toto bude pokladať za street fashion, za originalitu a za štýl, tak potom to na našich uliciach nikdy nebude vyzerať tak ako v Paríži, New Yorku či v Londýne; navždy to tu bude vyzerať ako na dedinskej diskotéke. Chcete vidieť ozajstnú street fashion? Tak si pozrite napríklad blog Fashion Is My Passion, kde autor občas pridá článok na túto tému alebo si pozrite outfity Foly D. Sante alebo jednoducho použite google.

3 komentáre :

  1. podľa mňa ten alebo tá, kto takéto fotky dal na svoj blog a pomenoval to "street fashion" sa len snažil o niečo na čo nemá a nevie čo je čo! netvrdím, že som odborník na módu a nechcem ani nikoho kritizovať, ale Alex dávam ti za pravdu - TOTOK NIE JE A NEBUDE PRAVÁ STREET FASHION NIKDA!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyborny clanok! vyborny! :) A lucas ja som to pochopila tak, ze toto za ulicovu modu nepovazuju blogeri, ale redaktorky na nejakom internetovom portali. A BTW tu ide presne o to, ze toto je ulicova moda- pretoze takto chodi oblecenych 80% sloveniek, Hroza a starch. No a co, aspon to dava moznost nam ostatnym vyniknut. :) V takom francuzskom Parizi som zanikala .. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to si kde našiel tieto fotky??:)) Ako možno sa to autorovi páči, presne takýto štýl. Lebo je to presne to, čo nosí drvivá väčšina Sloveniek, alebo Češiek. A ak chceli ukázať slovenský/český malomestský street style, tak si myslím, že to vystihli:D
    íííha, čo to? Zmienka o mne??:) Ty si teda zlatý. Ďakujem. Veľmi ma to potešilo.

    OdpovedaťOdstrániť