nedeľa 2. januára 2011

Na želanie: Christian Lacroix Absynthe

Našiel som si odkaz, či by som nemohol zrecenzovať vôňu Absynthe od Christiana Lacroix. Mohol, čoby nie... :) A tak som vyhrabal vzorku a pustil sa do toho. A keď už som recenzoval dámsku verziu, zrecenzoval som hneď aj pánsku, ktorej som občasným hrdým nositeľom. Tak poďme na to.

Absynthe bol treťou vôňou, ktorú AVON vyrobil v spolupráci s Christianom Lacroix, a to na počesť oslavy Dňa žien 2008; pánska verzia nasledovala začiatkom roka 2009. Narozdiel od spolupráce s Ungaro hodnotím spoluprácu s Christianom Lacroix ako vydarenú a nevadilo by mi, keby z tejto spolupráce vznikli aj ďalšie vône. Ale, čo si budeme nahovárať, AVON je stále AVON a spolupráca s návrhárom automaticky neznamená, že sa tie vône vyrovnajú tým z parfumérií. S AVONom je to všeobecne tak, že sa v ňom ani divá sviňa nevyzná. Raz sa im to podarí, raz nie. Absynthe, menovite jeho dámska verzia, stojí niekde na pol ceste. Pánska verzia je na tom znateľne lepšie.

Magický a vo svete vôní neotrelý názov, jedovatá zelená farba, pekný flakón, vcelku pôsobivá reklama. To sú všetko faktory, ktoré hrajú jednoznačne v prospech dámskeho Absynthe. Zároveň dávajú tušiť, že to nebude jemná vodička pre nežné princezné, ale niečo náročnejšie a hĺbavejšie. Spĺňa Absynthe navodzovaný dojem? No, čiastočne. Absynthe sa otvára veľmi zvláštne. Akoby citrusovo, ale nie sú to svieže čerstvé citrusy, skôr kandizovaná citrusová kôra. Trpko-sladko svieža vôňa je chvíľu výrazne cítiť a potom bác. Je fuč. Vtedy z Absynthe vystúpia pomerne staromódne drevito-kvetinové tóny; za staromódnosť môžu asi v zložení uvádzaní narcis a eben. Táto časť vydrží pomerne dlho a postupne prechádza do základového pižma. S nejakým prísnym sledovaním zloženia by som to však nepreháňal... Avonovské vône sú samá syntetika, z ktorej len ťažko môže vykukovať špecifická vôňa určitého kvetu či ovocia. A práve syntetika je to, čo zabilo aj Absynthe. Ale tak zlé to zase nie je, AVON má vo svojom portfóliu oveľa, oveľa, oveľa horšie smrady.

Absynthe For Him je vydarená pánska vôňa pre milovníkov sladkých korenistých vôní typu perníček. Odporúčam chvíľku počkať, než k nej prvýkrát po streknutí privoniate. Pánsky Absynthe je od začiatku do konca korenistý, korenie len postupne slabne, ale inak sa nemení. Trošku škorice, trošku pendreku, trošku klinčeka, možno trošku muškátu. Jednoducho perníček. Možno je to len hra mozgu spojená s názvom vône, ale kdesi tam cítim aj trochu likérový a alkoholový tón. Ale nebojte sa, určite nebudete voňať ako novoročný opilec... ;) Cez perníček kde-tu vyskakujú sviežejšie zelené tóny a dymový drevitý základ. Tak ako dámska verzia, aj pánska je pomerne hrejivá, škoda, že oproti dámskej má slabšiu výdrž.

Obe Absynthové vône sa čoskoro prestanú vyrábať. Ak niekoho podľa recenzie zaujali, odporúčam vyskúšať a kúpiť. O pár mesiacov (v prípade pánskej verzie čoskoro...) sa už príležitosť nemusí naskytnúť.

8 komentárov :

  1. a inaaac ked uz takto ochotne pises posty na zelanie :) velmi by ma potesilo keby si napisal nieco vseobecne o vonach - ci uz zaujmave alebo uzitocne pre nas, co sa v tom absolutne nevyzname :) napr. ja mam rada ked je vonu citit dlhsie ako polhodinku a doteraz som sa domnievala ze vydrz zalezi od koncentracie, ale ocividne ide aj o zlozky - bohuzial neviem co mam hladat v zlozeni aby mi bolo jasne ze ok, toto budem citit na pokozke aj na druhy den..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. len čo sa naskytne viac času po skúškovom, tak taký článok napíšem, dlhšie to mám v pláne, ale to chce aj doložiť nejakou teóriou a na to treba trošku viac času :)

    od zajtra mi začína tvrdý učiaci režim, takže aj na blog budem asi prispievať sporadicky, snáď budem mať čoskoro od školy pokoj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to zelam vela uspechov pri uceni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. poučný článok a teším sa na další a tiež sa pridávam veľa štastia v skuškach :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. aj ked je moja mamca avon lady, vobec tieto veci nepozorujem, pride mi to zbytocne fakt je ze na leto amm asi dve vone ktore nosim fakt cez leto lebo su take fresh.ale asi s aotocim a pozrem do zasuvky ze ako asi vonia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. skúška na základe navoňanej stránky môže byť veľmi zavádzajúca, zvlášť ak sa jedná o AVON, ktorý zvykne dať na papier z vône len to ľúbivé... opýtaj sa, či mama nemá klasickú vzorku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Absynthe som ako avon lady vyskusala... velmi sa mi paci a aj cena je podla mna v pohode...len co ma asi vzdy na takejto spolupraci sklame, ze stale je to ,,len,, vona od avonu ://

    http://lenkasfashioncocktail.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť