nedeľa 30. januára 2011

Miss Dior, Miss Dior Chérie a Miss Dior Chérie L'Eau

Nakoľko ma v parfumérii nečakali novinky a limitku od Escady nepovažujem za novinku, už si na ňu vlastne ani poriadne nepamätám, zostalo mi kopu času skúšať všeličo. Lenže len tak naslepo sa mi skúšať nechcelo, vône väčšinou poznám a zaoberať sa hodinu ovocno-kvetinovými vodičkami mi pripadalo zbytočné. A potom som si spomenul, že existuje jasná adeptka na článok - Miss Dior Chérie, na ktorú sa v súčasnosti rozbieha nová reklamná kampaň s Natalie Portman v hlavnej úlohe. Je mi jasné, že detsky hravé kukadlá Natalie nás čoskoro začnú prenasledovať na každom kroku, a tak nie je odveci upozorniť tie z vás, ktoré sa nechajú zlákať, do čoho vlastne idete. A keď už som skúšal Chérie, nebol dôvod neskúsiť aj pravý voňavý klenot - pôvodnú Miss Dior.


Začneme chronologicky, a teda pôvodnou Miss Dior z roku 1947:

Miss Dior vtrhla do sveta vôní v roku 1947 ako úplne prvá vôňa Christiana Diora a hneď zaznamenala neobvyklí záujem. Jej cieľ bol jasný - podtrhnúť Diorov New Look a zosobniť ho v podobne vône. A to sa jej podarilo. Spočiatku sa síce k vôni stavala verejnosť neľúbivo a kde-kto krčil nosom, že čo za hnusný odér to Dior pchá dievčatám pod nos, ale postupne sa verejná mienka začala meniť a z Miss Dior sa stala veľmi obľúbená vôňa a bežne sa s ňou stretnete aj dnes napríklad v parfumérii FAnn. Jej úspech spočíval v inovatívnosti a nepochybnej originalite - na prvý pohľad neobsahuje žiadne kvety či korenie a už vôbec nie ovocie; je to poctivá vôňa z radu chypre, teda z radu vôní, ktoré obsahujú zelené lesné tóny ihličia, machu, dreva a živice, nie je ani trochu sladká či korenená, je naozaj čisto lesná a na začiatku pomerne silná, protivná a zatuchnutá. Keď vyvanie, trochu sa zjemní viac do drevita. Veľa ľuďom pripomína gáfrovú masť... Nuž, naše nosy už v súčasnosti na chypre vône nie sú zvyknuté a nemám problém sa priznať, že som na tom podobne. Hoci sa Miss Dior oprávnene pokladá za nadčasovú eleganciu, nikomu nemožno vyčítať, ak ju bude považovať za nevhodnú pre dnešné časy. Miss Dior je jednoducho príliš poplatná svojej dobe a hoci prešla reformuláciou a nie je teda exaktne rovnaká ako v čase jej vzniku, svojou osobnosťou patrí do minulosti. Napriek tomu má aj v súčasnosti svoje fanúšičky a mne nezostáva nič iné, než im zablahoželať k odvahe, podľa mňa je naozaj guráž voňať v roku 2011 ako Miss Dior z roku 1947. Za skúšku však Miss Dior rozhodne stojí a ten, kto o sebe tvrdí, že je fashionista, by mal podľa mňa Miss Dior vyskúšať povinne, proste len kvôli všeobecnému prehľadu. Citlivejším povahám však odporúčam skúšku na papierik, nie na ruku. ;) V parfumérii hľadajte tento flakón:

Miss Dior Chérie je vôňa z roku 2005 a vytvorená bola preto, aby zosobnila obraz Miss Dior 21. storočia. Nepatrný chypre základ pôvodnej vône u Diora zmiešali s rozkošne gurmánskymi tónmi jahodového sorbetu, karamelizovaného popcornu a fialiek. Výsledkom je originálna a nezvyčajná svieža vôňa, s ktorou sa len tak ľahko nestretnete. Miss Dior Chérie nie je svieža v štýle mĺkvych ružovo-ovocných vodičiek a už vôbec nie v štýle lepkavých letných limitiek od Escady. Nehodí sa k vystrčeným prsiam a seksi džínsovej mini, je to vôňa pre elegentné mladé dievčatá, ktoré sa rady smejú a zabávajú, nechýba im dievčenská hravosť, ale vyžaruje z nich určitá noblesa. Jahodový začiatok je lahodný, hravý, svieži, postupne prechádza do tak akurát sladkého karamelového srdca a v závere sa objaví trošku toho chypre, ale rozhodne nie v tak výraznej podobne ako u pôvodnej Miss Dior, toho sa skutočne neobávajte. Miss Dior je moderná a trendy vôňa, ale čím ďalej ste od prahu 20ky, tým smiešnejšie bude pôsobiť, ak sa pre ňu rozhodnete - je to jednoducho dievčenská, a nie ženská vôňa. Ak ju chcete kúpiť naslepo, dobre si to rozmyslite! Hoci je to trendy vôňa, skutočne nejde o prvoplánovú svieženku a len to, že vonia na začiatku výrazne po jahodách, z nej nerobí žiadnu tuctovku. Radím ju najskôr vyskúšať v parfumérii, a to na ruku, nie na papierik. Dobre sa cez ňu "prevoňajte" a až potom sa definitívne rozhodnite. Najmä preto, že Miss Dior je pomerne drahá (už za 30 ml v eshope FAnn zaplatíte cez 50 eur, na Parfums.sk okolo 45 eur a za 100 ml sa cena šplhá k rovnej stovke eur alebo aj viac). V parfumérii hľadajte tento flakón:


Miss Dior Chérie je veľmi populárna, a tak sa samozrejme dočkala niekoľkých odnoží - pôvodná verzia z roku 2005 je Eau de Parfum, a tak v roku 2007 vznikla odľahčená Miss Dior Chérie Eau de Toilette prakticky bez jahôd, čím dosť utrpela, lebo sa zbavila tej najoriginálnejšiej zložky. Túto verziu ešte zoženiete aj u nás tak v kamenných parfumériách, ako aj v tých internetových. Jej cena je nižšia než cena Eau de Parfum, ale jednoducho už to nie je pravá Miss Dior Chérie, tak na to myslite:
V roku 2008 sa Miss Dior dočkala dvoch limitovaných edícií. Zohnať ich je trošičku problematickejšie a, priznám sa, neviem, či sa vôbec predávali na našom trhu v kamenných parfumériách (v elektronických zoženiete aj parfumy, ktoré sa v kamenných nepredávajú). Tieto dve limitky som neskúšal, ale podľa ohlasov na diskusných fórach a po pohľade na ich zloženie usudzujem, že určite o nič neprídete, nejakú tú chválu som si síce o nich prečítal, ale je im vyčítaný odklon od pôvodnej Miss Dior Chérie a tým pádom strata originality. Ich cena je takisto pomerne vysoká, často vyššia než cena pôvodnej verzie. Sú to ovocnejšia Miss Dior Chérie Eau de Printemps a kvetinovejšia Miss Dior Chérie Blooming Bouquet:

Na jar roku 2010 sa zrodila Miss Dior Chérie Eau de Toilette 2010. Neskúšal som ju, súdim len podľa ohlasov zo zahraničia. Táto verzia zožala u zákazníkov úspech: oceňujú, že v náznakoch sa vracia späť k pôvodnej Miss Dior Chérie, a to najmä jemným čokoládovo-karamelovým podtónom, zo základu sa trochu dokonca ozve aj chypre v podobe pačuli. Oceňujú tiež, že sa vyhla citrusom, ale stavila na decentnú kvetinovú sviežosť v štýle vône Coco Mademoiselle od Chanel. Zdá sa mi, že slovenské parfumérie ju vôbec nevedú a objednať sa dá jedine zo zahraničia; opäť za pomerne vysokú cenu. Ak sa mýlim, opravte ma.

Miss Dior Chérie L'Eau z roku 2009 nie je limitovanou edíciou Miss Dior Chérie. Je to samostatná vôňa, ktorá s Miss Dior Chérie nemá spoločné vôbec, ale vôbec nič. Tentokrát veľmi chváliť nebudeme, hoci ani veľmi kritizovať. Žiadna značka si jednoducho nemôže dovoliť ignorovať trend tiahnúci k ľahkým citrusovým svieženkám a Dior nie je výnimkou. Miss Dior Chérie L'Eau je obyčajná svieža vôňa s citrusovou hlavou, ľahkým kvetinovým srdcom a pižmom v základe, ktorá vďaka menu ťaží z úspechu originálnej Miss Dior Chérie. Jej originalita je nulová, zvlášť takto riešených sviežich vôní je na trhu nespočetne veľa a nakoľko je Miss Dior Chérie L'Eau opäť dosť drahá (odporúčam nákup v internetových parfumériách, je tam rádovo o desiatky eur lacnejšia než v kamenných), jej kúpu zvážte. Len pekný flakón za tie desiatky eur navyše podľa mňa nestojí. Avšak musím dodať, že Dior sa proste nezaprie a Miss Dior Chérie L'Eau je síce svieženka, ale urobená poctivo a dotiahnutá do dokonalosti, aj jej výdrž je podľa mňa na hornej hranici toho, čo svieže vône vydržia. Ak vám tých peňazí nie je ľúto, kupujte tentokrát pokojne aj naslepo, ale myslite na to, že takéto prosté svieženky vás môžu veľmi rýchlo omrzieť.

Ako inak, na jar a leto 2011 sa vraj chystá ďalšia limitovaná edícia Miss Dior Chérie. Ak je to pravda, budem o nej na mojom blogu informovať.


A čo vy? Skúšali ste niekedy alebo dokonca vlastníte niektorú z verzií Miss Dior? Alebo plánujete? Páči sa vám nová kampaň s Natalie Portman?

15 komentárov :

  1. nevlastním, ani neplánujem, lebo mne sa tá vôňa až tak nepáči, ale má krásny flakón, to sa musí uznať!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vlastním, páči sa a páči sa aj kampaň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja som nad Chérie rozmýšľala na Vianoce ale nakoniec som sa k tomu nejako nedostala ... nevadí, bude na ďalšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Foly a Véronique - ono je zaujímavé, že keď som si predstavoval, ako by asi mohla slovenská Miss Dior chérie vyzerať, stále ste mi behali po rozume najmä vy dve! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Alex stále píšeš koľko máme na trhu tuctových svieženiek, ale ja som ešte nenašla nič, čo by na mne ostalo naozaj svieže! všetko tak isto zosláádne. Nevieš niečo poradiť?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja ti dávam do pozornosti napr. Versense alebo Chance Eau Fraiche;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. alex, tvoja pokožka potom pravdepodobne reaguje na kvety a pižmo tak, že zosladnú a tvojmu nosu sa to asi nepáči... v tomto prípade to bude trochu ťažšie... Chance Eau Fraiche by nemusela byť zlá, ale asi budeš musieť siahnuť po niečom, v čom sú takmer len citrusy - Light Blue si skúšala? alebo rôzne letné edície Davidoff Cool Water a ak nič iné, zostane jediné: klasická Kolínska voda 4711

    OdpovedaťOdstrániť
  8. chodim ju vonat uz dlhsie, velmi sa mi paci, ale doma ju nemam. a tesim sa na novinku !
    xx

    lesimple.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. teraz si mi vyčaril úsmev na tvári :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem autorovi tohto naozaj pekneho a odborneho clanku. Priznam sa, aj ja patrim k tym, ktorych si vona MISS CHERIE EDP ulovila. Tato vona ma pocas brigadovania vo FAnn-e neskutocne oslovila a je mojim favoritom. Naozaj je len pre silne osobnosti nie pre kazdeho. Bud ju nenavidite alebo milujete. Chcem sa vsak opytat, ci nahodou nemaju stastne majitelky tohto parfemu nejake ohlasy od ,,panov tvorstva" muzov, ako na nich posobi tato vona napr. v praci atd. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. dakujem za clanok,potesil ma :) dovolim si vsak s autorom nesuhlasit v jednej casti - taha mi uz na tridsiadku a tento parfum pouzivam asi pat rokov,pricom vobec neposobim smiesne tym,ze ju stale nosim :)) na parfum som mala vzdy iba nadsene a pozitivne ohlasy.muzom sa vona na mne velmi paci,castokrat ma ludia chvalia a vypytuju sa,cim tak pekne vonim.dokonca sa kamaratovi vona tak zapacila,ze sa rozhodol kupit ju priatelke a potom mi potajomky priznal,ze ta vona viacej pasuje ku mne a na nej sa mu az tak nepacila.ludia si ma s touto vonou spojili,takze ak sa vidime po dlhej dobe, pri zvitani nezabudnu podotknut,ze si vsimli,ze stale pouzivam ten isty parfum :)
    miss dior cherie budem pouzivat aj nadalej,je to parfum,ktory uplne vystihuje moju osobnost,pretoze som presne taka,ako autor opisal v clanku :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ak ste taká ako v článku, zanmená to, že pôsobíte mladšie než je váš skutočný vek, potom sa s vami aj vôňa dopĺňa ale na rezervovanej office manažérke by Miss Dior Chérie pôsobila skutočne trošku nepatrične ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Hned ako som ju prvy krát ucítila,zamilovala som sa do nej.Bola to láska na prvý pohlad a velmi dobre mi sadla. :) Dior Cherie si budem kupovat aj nadalej pretože je to kvalitna,zmyselna a nadherna vona. Lepšiu vonu som este nenasla.Samozrejme záleží na vkuse...niekomu sa pácia sladke a niekomu korenisté alebo ine vône.Ale u mna to vyhrala práve táto.Jednoducho BEAUTIFUL!!! :-*

    OdpovedaťOdstrániť
  14. dobrý deň.Potrebujem taku malu pomoc...Miss Dior Cherie sa teraz uplne zmenila alebo sa iba vymenil flakón a spravila sa nova kampan s Natalie?Vona sa nezmeniala....ci???

    OdpovedaťOdstrániť
  15. všetko je jasne uvedené v článku

    OdpovedaťOdstrániť