nedeľa 16. januára 2011

Levanduľová čokoláda J. D. Gross

Pôžitok z kvalitnej čokolády sa poľahky dokáže rovnať pôžitku z vône nového parfumu, stačí sa len poobzerať inde než v hypermarkete a siahnuť po inej čokoláde ako rôzne syntetické jogurtové Milky (niežeby tie boli zlé...). Kvalitné a luxusné čokolády zoženiete na Slovensku pomerne ťažko, chce to hľadať v rôznych špecializovaných predajniach a bio obchodoch, a keď ich už nájdete, často vás môže zaraziť ich pomerne vysoká cena za jednu tabuľku. Verte mi, ak máte radi čokoládu, ale zároveň sa nebojíte experimentovať, raz za čas sa oplatí urobiť si radosť.

Medzi najexkluzívnejšie čokolády patria najmä značky Dolfin a Stainer alebo širšej verejnosti oveľa známejšia značka Lindt, ktorej časť "všednejšieho" sortimentu zoženiete aj v hypermarketoch. Ako sa však vraví, prekvapenie na vás môže číhať aj tam, kde ho najmenej čakáte. Medzi drahými čokoládami totiž podľa môjho názoru v pohode obstojí značka J. D. Gross, ktorú zoženiete výhradne v diskonte LIDL. Hoci je jej cena mierne vyššia ako cena klasických masových značiek, je nižšia ako ceny exkluzívnych výrobcov. V jej sortimente nájdete tak čistú čokoládu s rôzne veľkým podielom kakaa z rôznych kútov sveta (od 35% až po úctyhodných 81%), ako aj rôzne ovocné a iné príchute (malina, mäta, pomaranč, višňa, kúsky karamelu, čučoriedka, kúsky kakaových bôbov, hruška, chili...). Nevýhodou je, že sortiment sa nepravidelne obmieňa a príchuť, ktorá bola jednu dobu bežnou, sa môže zrazu na niekoľko mesiacov úplne stratiť.
Tentokrát mi však značka J. D. Gross skutočne vyrazila dych. Na trh totiž prišla s príchuťou, ktorá je výsadou skutočných labužníkov a jej uvedenie v tak masovej predajni ako LIDL by som nikdy nečakal. Okrem toho, je to častá prísada parfumov, takže moje potešenie bolo ešte väčšie. Ako je z názvu článku zrejmé, ide o levanduľu. Bylinku, ktorá sa cení najme pre jej vôňu a upokojujúce účinky. Várka J. D. Gross Lavende Bluten je dosť malá, a tak radím, aby tí z vás, ktorí ju chcú vyskúšať, nečakali a poobzerali sa v najbližšom LIDLi.
Čokoláda je s 35% podielom kakaa z Papuy Novej Guiney. Malý podiel kakaa je prirodzený, levanduľa by tu cez väčší podiel len ťažko vynikla. Čokoláda je krehká, zamatová, veľmi ľahko sa rozplýva v ústach. Levanduľa je do čokolády pridaná v podobe esencie, nečakajte teda žiadne kúsky všeličoho, je to jednoducho čistá čokoláda s príchuťou a jemnou vôňou levandule. Prívlastok "jemnou" by som asi zdôraznil, levanduľa je v čokoláde naozaj jemnučká a lahodná, nečakajte žiadnu "pecku". Chuť levandule je ťažké charakterizovať, je trochu sladká, trochu omamná, jednoducho tak ako vonia, tak aj chutí. Túto čokoládu si vychutnávajte pomaly a s pôžitkom, ak ju pohltáte pri pozeraní Sexu v meste ako hocijakú jahodovú Milku, nebudete z nej mať nič. ;)

Tým, ktorých som zlákal, prajem príjemné testovanie. Dajte potom vedieť, aký vo vás táto čokoládka zanechala dojem! :)

9 komentárov :

  1. super recenzia, akurat sa hodi, kedze som na tuto coku minule v lidli narazila a zvazovala som ci ju risknut..takze risknem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. väčšina predajní býva otvorená aj v nedeľu :D

    Gisellle - do toho! :) ja ľutujem, že som si kúpil len jednu (nechcel som zbytočne kupovať viac, ak by to potom nemuselo dopadnúť dobre), takže teraz budem zháňať do zásoby :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak túto čokoládu, vďaka Tvojej recenzii určite vyskúšam :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Alex, dakujem:) urcite vyskusam! S podobnymi clankami mozes pokracovat

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Levandulova coko? to musim skusit, aj ked uprimne neviem si tu chut vobec ale vobec predstavit :))
    inak j.d.gross mam velmi rada lebo narozdiel od inych "luxusnych" znaciek ma prijatelu cenu. tak napriklad milujem lindt, ale ked vidim tie slovenske ceny tak si vacsinou rychlo rozmyslim ci si nekupim lacnejsiu, lebo nech sa na mna nikto nehneva ale slovenske ceny su prehnane vsak lindt je znacka ktora sa napr vo francuzsku predava bezne v supermarche a sice patri k tym drahsim ale zdaleka za nu nepytaju slovenske premrstene ceny... ehm zase raz blabolim o "slovensku krajine nekonecnych moznosti", mea culpa ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. cokolaaada mnaaam a horkaaa mnaaam a levandula waaaau, to chcem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bohužiaľ, išlo len o limitovanú edíciu a už dávno sa nepredáva

      Odstrániť