piatok 14. januára 2011

Do tretice všetko dobré? Ťažko

A máme tu vyhodnotenie tretej súťaže maturantiek. Nový čas nezostal svojej povesti nič dlžný a nehľadal ani najkrajšiu, ani najštýlovejšiu, ale tú najsexy! Tentokrát sa hlasovalo cez platené SMSky, čo síce nevylučuje zvýhodnenie uchádzačiek so širokým okruhom známych, na druhú stranu sa však za platenú SMSku prehovára oveľa ťažšie. Hold, Slovač je šetrný národ... Lenže nie tak rýchlo - zamyslím sa a predstavím si túto fiktívnu situáciu: pre všetky finalistky som cudzí človek, ktorý si Nový čas kupuje každodenne, vidím súťaž o Najsexy maturantku, zisťujem, že hlasovať sa dá SMSkou za 40 centov, seriem na vás, pomyslím si a prevraciam stránku. Ale počkať! Hrá sa predsa o vysávač a dva sušiče na vlasy! Hm, aj tak na vás seriem a prevraciam stránku... Mňa by teda táto súťaž nechala chladným, ale predpokladám, že väčšina Slovače to riskne aspoň raz, veď vysávač za 40 centov, to je terno, nie?

A ako to teda dopadlo? No, priznám sa, že ak by všetky ostatné finalistky boli ako víťazka, nemuselo by to dopadnúť až tak zle... Ale nie sú, a tak smutne konštatujem, že je to katastrofa a neviem, kto má horší vkus - či dievčatá, ich rodičia, alebo celé Slovensko.

Víťazkou sa stala Veronika zo Skalice. Keď už nič iné, tak aspoň spĺňa hlavné kritérium - šaty sú seksi, teda ako pre koho, ale určite sú viac sexy ako lacná saténová šľahačka. A vlastne vôbec nie sú také zlé, škoda, že ich nevidno celé, možno by som pochválil aj viac. Náušnice sú takisto skvelé, Verča zvolila aj vhodný make-up, jednoduchý drdol je rozhodne lepší ako vrabčie hniezdo posplietané z neprirodzených kučier. Jednoducho zaslúžené víťazstvo. Verča, uži si ten iPhone4, čo si dostala... So skúsenosti viem, že čím ďalej od Bratislavy, tým menej deciek akýkoľvek iPhone hoci len videlo...
 A potom to prišlo... Verča nám mala potrebu ukázať, že je kočena ako sa patrí a že pipky z Auparku sa môžu zahrabať! Ukázala nám totiž sériu fotiek, z ktorých seksovitosť priam srší prúdom... Bože, ako ja milujem tieto dievčatá, čo si myslia, že keď ich vyfotí miestny fotograf vo všelijakých seksi pózach a seksi handrách, že sú z nich MODELKY... Určite máte aspoň jednu vo svojom okolí aj vy, však?

Ďalej je to už len samý tristný pohľad nesúci sa v štýle typická slovenská stužková:

Na druhom mieste skončila Anikó z Tomášikova. Máme to tu všetko: korzet, lacnú šľahačku, lesklý čínsky satén a navyše aj seksiiiiiii maľovanú kérku, samozrejme ladiacu so zlatými gorálkami, to áno! Dostala notebook - nuž, niekto má šťastie, že za takú hrôzu dostane vec, bez ktorej by na výške, ktorá ju predpokladám čoskoro čaká, bola ako bez pravej ruky.

Na treťom mieste skončila Jana zo Starej Turej. No povedzte mi: čo mám k tomu napísať? Za čo získala to tretie miesto, keď na nej ani nie je čo okomentovať, lebo jednak nie je nič vidno a jednak je to taká nuda, že sa mi až zíva? Jana, ten iPod si vôbec nezaslúžiš, venuj ho radšej cigánskym deťom! A zastrihni si, pre boha, končeky vlasov!

Zvyšok finálovej dvanástky si môžete pozrieť tu. Ja ho celý komentovať nebudem, lebo jednoducho väčšinou nie je čo komentovať a navyše by som sa často musel opakovať. Vybral som si len pár modelov, ktoré mi skutočne zvýšili tlak, a to aj medzi tými, ktoré sa, našťastie, do finálovej dvanástky nedostali (bohužiaľ, fotky sú v pomerne zlej kvalite, ale iné redakcia nezverejnila):

Najskôr naša známa kurvoidná hrôza. Je až zarážajúce, že tieto šaty som videl v každej súťaži. Pre boha, dievčatá, kde ste nechali oči? Ale vlastne čo sa čudujem, na Slovensku existuje kvantum dievčat, ktoré si myslia, že byť sexy znamená pôsobiť ako štetka... A najsmiešnejšie je, že v tejto súťaži sme mohli stretnúť jednu nám už známu dievčinu:

Ak je niečo absolútne demodé, tak sú to takto riešené šaty v štýle morskej panny (rozumej: šaty v štýle morskej panny sa dajú riešiť aj inak):
Ale nebojte sa, môže byť aj horšie:

Niektoré dievčatá si očividne len urobili srandu. Prosím, nechajte ma v tom, odmietam uveriť, že toto si niekto obliekol na stužkovú a myslel to vážne:

A vrcholom hnusu je toto:

Prototypom toho, že lacné dokáže byť ešte lacnejšie, sú tieto šaty. Opäť musím konštatovať, že je veľmi smutné, že som ich videl pomerne často a v rôznych farbách. Tu sa čínski výrobcovia neobťažovali s ničím, jednoducho prišili jednu lacnú saténovú rúru k druhej:

Medzi Slovačou sa traduje takáto povesť: korzet padne každej, korzet zoštíhľuje, korzet dodáva tvar, korzet robí pekný výstrih, korzet vynájde liek na rakovinu... Skutočne?

Základom lacnej čínskej výroby je jeden výrazný "originálny" prvok, ktorý slovenskú zákazníčku nepochybne zaujme že jakáááá originalita, napríklad ružičková léga na dekolte...
...obrovská "vkusná" mašľa...
...záclona kaki farby...
...rozparok až do nebies...
 ...neidentifikovateľné červené čosi s visiacimi chvostami (akoby nestačilo, že farba šiat vyzerá, ako keby sa rok škvarili vo výklade na priamom slnku)...
...šušňoidný nádor, pardón, ružička (o čo krajšie by tie šaty boli bez tej guče látky!)...
...alebo absolútne nepatričné krajkové bolerko:

Výborné sú tiež vzory, ktoré vyzerajú, akoby ste v šatách vyváľali čerstvo vypražený rezeň:

Na záver niečo, čo jednoducho nebudem komentovať nijak, to stačí len vidieť:

Aby ma zase niekto nenapadol, že len kritizujem, vyberiem aj niečo, čo by som pochválil. Chcel by som však zdôrazniť, že to vôbec nie je moja povinnosť. Ak niekomu tieto články vadia, nech ich nečíta, alebo jednoducho nech zabudne na tento blog.

Toto je jasný dôkaz toho, keď dievča presne vie, čo jej svedčí. Teda aspoň dúfam, že dotyčná slečna to vie a výber šiat nie je len príkazom jej elegantnej a vkusnej mamy... Ak máte veľké prsia a trochu väčšie boky, neznamená to, že prsia musíte narvať do lacného korzetu a boky skryť do našľahanej sukne!

To isté, ale v modrom prevedení:

Teraz so mnou asi nie každý bude súhlasiť, ale ja tieto šaty nepovažujem za fádne. Naopak, medzi tou záplavou gýču a saténového hnusu sa mi na jednoduché čierne šaty doplnené jedinou výraznou štrasovou sponou pozerá veľmi dobre:

Tu nebudeme chváliť šaty, hoci až taká hrôza to nie je... Tu len poukážeme na to, ako to má vyzerať, keď korzet padne ako má:

Pekný príklad toho, že morská panna môže vyzerať aj vkusne a nie ako z televíznej estrády... Slečna vyzerá šik, až mi to pripadá, že šaty sú od krajčírky alebo z lepšej požičovne. Škoda, že zabudla na podprsenku - do takýchto šiat je nutná, pretože vám tento typ výstrihu urobí s prsiami to, čo vidíte na fotke:

Ak chcete mať na stužkovej krátke šaty, nemôžete to vybaviť jednoduchými mini ani kadejakým saténovým hnusom. Čo sa ušetrilo na dĺžke, to sa musí prejaviť na väčšej okázalosti krátkej sukne:

Antika jednoducho nikdy nevyjde z módy a keď je poctivo urobená, je jasným dôkazom, že v jednoduchosti je krása. Dievča dostáva plus za to, že sa vyhla tomu trápnemu zvyku, že si k takýmto šatám dávajú dievčatá rôzne hnusné ramenné náramky.

A na koniec nepochválime maturantku, ale maturanta. Dostáva veľké plus a pochvalu za to, že sa vykašľal na lacné a neforemné obleky z tesilu, ale zvolil zjavne kvalitný oblek s originálnym detailom. Krémová košeľa a kravata vydarene dopĺňajú celkový dojem.


Čo dodať na úplný záver? Nuž, snáď len to, že hoci som sklamaný, výsledky troch ankiet o Naj maturantku a ich účastníčky ma vôbec neprekvapili. Dokonale zapadajú do obrazu typickej slovenskej stužkovej a vlastne do všeobecného obrazu vnímania módy a estetiky v očiach slovenského národa. Zároveň je očividné, že po celom slovensku podľa mňa koluje možno 300 rôznych šiat (rôzne farby tých istých šiat nepočítam), ktoré sa roky neustále opakujú a len zriedkavo pribudne niečo nové a ak aj pribudne, tak je to zase vlastne to isté, len v trochu pozmenenom prevedení. Je to škoda, pretože slovenské dievčatá sú v skutočnosti veľmi pekné a takí Angličania by dali čokoľvek, keby sa takých dievčat rodilo u nich viac...

16 komentárov :

  1. no, tak tie anticke su pekne, to sa da..ostatok je hroza.ja to nechapem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :DDDDDDDDDDDDDD

    Nemám slov....
    Znovu geniálny článok....
    A fotky tej slečny, ktorá vyhrala, som videla už skôr....So sesterkou, ktorá je zo Skalice, sme sa nad nimi zhnusovali *-*

    OdpovedaťOdstrániť
  3. povacsine suhlasim s tym co si napisal, niektore saty su jednym slovom ohavne....
    Vitazkine saty vyzeraju byt pekne. K tym jej fotkam sa vyadrovat nebudem. A ano, aj v mojom okoli je podobna "modelka" :D
    ....
    no vyjadrim sa k tvojmu bodu o Iphone a vychode. Tak neviem aku mas skusenost, ale moja skusenost je, ze u nas na vychode Iphone zdaleka nie je takou nezvycajnostou, ako si myslis ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja nenavidim tie ruzovo tigrovane saty!! mala ich raz na sebe Adela v Lets Dance a potom niekde pisali, z ktorej su pozicovne, tak tam urcite vsetky nacupitali! Co je dolezite, tak saty by mali ladit nielen s postavou, ale aj s osobnostou, co napriklad ta cervenovlasa (v tych krasnych ruzovo tigrovanych) vobec nechape...a som si ista, ze musela skakat od radosti a na stuzkovej mat nos dohora za to, ze si k nim vzala tigrovane topanky!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. k tomu iPhonu - skôr to bolo myslené tak, že "mimo veľkých miest" :) a zas záleží aj podľa toho, čo považuješ za časté, v Bratislave ho má tipujem 9 z 10 detí - myslím rodených Bratislavčanov

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Becca - úžasne si to s tou červenovláskou vystihla! presne to isté som si ja vravel: "dievča, ty si sa prečo zhovadila ešte aj tým, že tie šaty jednoducho nepatria k tebe ako osobnosti?"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. je to hnus, vlastne neviem co sa cudujeme, normalna baba, ktora ma cit pre modu, vie co jej slusi a v com vyzera pekne (nielen v subjektivnom pohlade a pohlade mamky a hrdeho tatka) neposle svoje fotky do Noveho casu. Nikdy. Takze sa mozme kochat ruzovym naslahanym cinskym satenom v troch variaciach (torta,Ariel,rura) donekonecna. A btw z tej tigrovanej veci sa mi zdviha zaludok vzdy ked to vidim, tak uz prosim viac niee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Alex, ja som už o tebe aj kamoškám povedala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. zase veľmi dobrý článok:) Pekne to zhodnotíš, s drvivou väčšinou súhlasím, až na tie krátke biele šaty tretie od spodu, lebo mne sa páčia:P

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Foly, tie krátke biele sú v časti, ktorú chválim :) tak nejak by mali vyzerať krátke šaty na stužkovú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. bože Alex toto sú tak super články!!!
    a hentie, použijem tvoj výraz, kurvoidné fotky, ktoré si urobila víťazka ... viem si živo predstaviť ako si ich zavesila na FB a napísala si tam popis typu "hmm noo jaaa hh" a čakala na všetky komentáre typu "bOžInKu Ty Si JeBaVučČkÁ" a pod ... grcááám!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tieto clanky treba pripomenut buduci rok vsetkym nastavajucim maturantkam! :) nie az po..nech je to efektivnejsia..

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Eeej, musím reagovať, ale radšej asi dám reakciu ako článok, keďže to by bolo na dlhšie :) Ak ti ho potom pošlem, budem rada za názor ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. to bude záležať od toho, v akom duchu sa tvoj článok bude niesť ;)

    OdpovedaťOdstrániť