piatok 21. januára 2011

Calvin Klein One - najznámejšia unisex vôňa na svete

Pôvodne som chcel konečne zájsť do parfumérie a omrknúť, či sa k nám už dostali všetky podstatné novinky, ale nakoniec nezostal čas. Nevadí, pôjdem niekedy inokedy. Tak si dnes aspoň zrecenzujeme hádam najznámejšiu unisexovú vôňu na svete - Calvin Klein One, ktorej vzorku som dostal spolu s najnovším vydaním českej ELLE.

One pustil Calvin Klein do sveta v roku 1994 a vyvolal ňou menšiu davovú hystériu. Uvedenie One bolo podporované výdatnou reklamnou kampaňou a zrazu ju chceli všetci skúsiť, všetci mať. V 90. rokoch sa nosili skôr výraznejšie vône a čistá a nekonfliktná One, navyše vhodná pre obe pohlavia, vzbudzovala doslova senzáciu. V súčasnosti už má One svoje najlepšie roky dávno za sebou, ale stále je pomerne obľúbená. Mimoriadne populárne bývajú každoročne najmä jej letné limitované edície naliate do flakónov žiarivých farieb.
Najskôr zloženie:
Hlava: ananás, zelené tóny, papája, mandarínka, bergamot, citrón, kardamóm
Srdce: muškátový oriešok, fialka, koreň kosatca, jazmín, konvalinka, ruža
Základ: santalové drevo, pižmo, ambra, céder, dubový mach

Neviem, kto si toto zloženie vycucal z prsta, ale v One je možno slabá polovica. Ale pekne poporiadku. V prvom rade treba povedať, že One bezpochyby unisexová je a bude svedčať tak žene, ako aj mužovi (zdá sa mi, že mužom viac...). Otvára sa citrusmi, žiadne iné ovocie a už vôbec nie tropické, v nej cítiť nie je, len čisté citrusy v plnej kráse. Ako to už býva, ostrý citrusový začiatok dlho nevydrží a ustúpi iným zložkám, v prípade One sú to čisté zelené tóny - ich vôňu je ťažko možné popísať, predstavte si vôňu prírody po daždi, tak nejak to vonia. Je v nej cítiť aj veľmi jemná púdrová stopa, takže došlo aj na zmieňovaný koreň kosatca a aj na trochu tých kvetín, ktoré sú v spojení s kosatcom trošku staromódne, ale žeby to bola nejaká zatuchlina, to určite nie, One je skutočne veľmi čistá a svieža vôňa. Základ je tvorený drevinami, najmä cédrom. Ak to mám zhrnúť, tak asi nasledovne: One je univerzálna čistá vôňa vhodná na voľný čas či do školy, osobne by som si ju napríklad do práce nikdy nepoužil, pripadá mi na to príliš športová. Jej výdrž je podľa môjho názoru tristná - výrazný citrusový začiatok sa stratí príliš rýchlo a to ostatné sa už drží pomerne pri koži a za 2-3 hodinky sa One porúča do zabudnutia celá, počítajte preto s výdatným obnovovaním vône počas dňa. Malú výdrž si však u Kleina zjavne uvedomujú, pretože One sa predáva aj vo flakóne s úctyhodným objemom 200ml. Komu One odporučiť? Ak by bolo na mne, tak nikomu... nie som totiž veľký fanúšik unisexových vôní a One už v súčasnosti konkurujú lepšie a modernejšie kompozície v podobnom čistom štýle, preto neviem, čím by v roku 2011 mala One zaujať. Každý milovník vôní by však túto slávnu unisexovú vôňu mal vyskúšať.

3 komentáre :

  1. Mmmh, tato vona mi pripomina moje casy na strednej :) ale dnes by som ju uz neodporucila nikomu asi...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. unisexové vône nikdy nedajú používateľovi to čo špeciálne určená pre jedno pohlavie. je síce pravda, že na každom sa vôňa rozvinie ináč ale nič to nemení na fakte, že nie som fanúšik unisexáčov resp. žiadna m nikdy neohúrila tak, žeby som si povedala "toto musím mať!"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. s touto vôňou budem mať vždy spojené spomienky na jednu osobu... na jedno leto... na presťahovanie sa do bratislavy... na veľa pekného... a na moju mladosť (píšem, ako keby som ju už mal x rokov po nej...)... mám k nej "vrúcny" cit

    OdpovedaťOdstrániť