sobota 4. decembra 2010

Niečo nenáročné

Žeby náhody predsa len neexistovali? Keď som si dnes z trafiky niesol decembrové číslo amerického VOGUE s hnusnou Angelinou Jolie na obálke, netušil som, čo ma čaká vo vnútri. 3 voňavé stránky predstavujúce 3 klasické bestsellerové vône, pričom 2 z nich som spomenul aj v predchádzajúcom článku. Potešil som sa, pretože som si skvelo oživil voňavé spomienky. Blížia sa Vianoce a každá z týchto troch vôní je ako stvorená na nákup pokojne aj naslepo. Prečo? Pretože hoci je každá z nich úplne iná, všetky sú ľúbivé a, aj keď minimálne k jednej mám svoje výhrady, nemožno im uprieť zaslúženú obľúbenosť. Sú to:

Dolce & Gabbana Light Blue
Versace Bright Crystal
Dior J´Adore


Dolce & Gabbana  Light Blue
Notoricky známa svieženka najsviežejšia. Ja ju volám kyselka, pretože keby ste ju naliali do čaju namiesto citronely, podľa mňa rozdiel nespoznáte... D&G dobre vedeli, čo robia, keď zadávali kritéria pre tvorbu tejto vône - chceli, aby z nej bol jasný a neotrasiteľný bestseller a vôňa, ktorú si ako letné osvieženie kúpi každá druhá žena na svete. A podarilo sa. Z Light Blue sa stalo synonymum sviežej letnej vône a niektoré ženy ju v lete považujú za nevyhnutnosť spolu s opaľovacím krémom. V roku 2011 oslávi Light Blue desaťročnicu a stále sa drží na popredných miestach predajnosti, hoci zlaté časy má už kvôli narastajúcej konkurencii dávno za sebou. Dosť bolo rečí, poďme recenzovať. Zloženie uvádza zelené jablko, céder, zvonček, citrón, ružu, bambus, jazmín, pižmo a ambru. Tento zoznam sa však dá samozrejme efektívne skrátiť, a to na citrón, citrón a ešte raz citrón, potom na zelené jablko a potom na akýsi nepatrný kvetinový vánok. Light Blue je jednoducho až treskúco svieža, a to najmä na samotnom začiatku, keď na vás zareve ostrý citrónový tón. Po odznení citrónového revu sa vôňa rozloží do šťavnatého a kyslého zeleného jabĺčka, ktoré je sem-tam podfarbené rovnako sviežimi kvetinami. Jednoducho, žiadna originalita ani žiaden luxus sa nekonajú, aj keď sa nám to reklama snaží vnútiť a niektoré ženy tomu samozrejme podľahnú. Podobných vôní je viac než dosť, a to aj za rádovo nižšiu cenu, napríklad také Love Trap od Chupa Chups... Pre koho sa táto vôňa hodí ako darček? Napríklad pre mladšiu sestru, ktorá už vyrástla z pubertálnych Mexx, Love Trap, Miss Sixty a podobných vôní a na prechode k tým pravým čuchovým zážitkom ju nechcete hneď vydesiť. Alebo pre kamošku, ktorá je síce trendy a rada sa pekne oblieka, ale inak o móde nevie nič - tá túto vôňu bude určite považovať za zvodnú a sexy.

Versace  Bright Crystal
Bola to práve Bright Crystal, ktorá začala v roku 2006 vytláčať Light Blue z piedestálu najpredávanejšej vône. A aj Bright Crystal sa už začína pomaličky odsúvať do úzadia, a tak u Versaceho vymysleli pre tohtoročné Vianoce limitovanú edíciu s temne modrým tieňovaním flakónu, aby ju opäť vrátili do povedomia zákazníčok. Nemohli podľa mňa zvoliť horšiu farbu ako temne modrú... Pretože v Bright Crystal nie je lautr nič, čo by malo evokovať modrú temnotu. Zloženie uvádza granátové jablko, citrus yuzu, pivonku, magnóliu, lotos, ambru a pižmo. Čím sa líši Bright Crystal od Light Blue? Nuž, podstatne kvalitnejším a luxusnejším vystavaním. Aj Bright Crystal je na začiatku veľmi svieža, rozhodne však nie tak príkre ostro ako v prípade Light Blue. Granátové jablko príjemne zjemňuje a uhladzuje revúci yuzu a dodáva mu tak šmrnc. Keď pominie svieži začiatok, vôňa sa rozloží do kvetinového závanu pivonky a magnólie, ktorý veľmi vydarene osviežuje vodný tón lotosu a pižmový základ. Práve kvetinový stred je to, čo robí z Bright Crystal oveľa kvalitnejšiu a luxusnejšiu variantu k Light Blue. Pre koho sa táto vôňa hodí ako darček? Žiada sa mi napísať, že pre každú ženu. So skúsenosti viem, že Bright Crystal neurazí nikoho - ani mladšiu sestru, ani kamošku, ani matku, ani starkú. Navyše je to vôňa ako stvorená pre bezradného chlapa, ktorý narýchlo potrebuje 24. 12. o 11.30 h kúpiť pre svoju lásku nejaký darček pod stromček. Dám ruku do ohňa, že neurobí chybu.

Dior  J´Adore
Po dvoch svieženkách nazrieme do úplne inej šálky kávy. Nastupuje sladká, trochu ťaživá J´Adore od Diora. Tu už na nás nečakajú citrusy, lotos a kadejaké jemné kvetinky. Hoci je J´Adore plná ovocia ako žltý melón, broskyňa či hruška a nájdeme v nej aj kvety ako ruža, fialka, jazmín či konvalinka, na prvoplánovú sviežosť zabudnite. Prím tu hrajú ingrediencie ako slivky, tuberóza, orchidea či vanilka. Všetko sa to pekne miesi do sladkého, ale určite nie bolehlavového elixíru ako stvoreného pre zvádzanie. Vôňa nesmierne hreje, teraz v zime ju určite oceníte, ale ak často cestujete preplnenou MHD, radšej pozor, mohol by sa vám z nej obrátiť žalúdok. Narozdiel od prvých dvoch recenzovaných vôní má J´Adore spoľahlivú výdrž a neopustí vás po pol hodine. Pre koho sa táto vôňa hodí ako darček? Pre mamu alebo tetu, ktorá si cení luxus a má rada sladké, pritom však nie prehnané vône. Ak za vami s touto vôňou príde chlap a povie "mne sa toto strašne páči!", vy však z nej zďaleka tak unesená nebudete, zatnite zuby a vydržte to! V jeho očiach budete za bohyňu!

Chcete typy na ďalšie vône podobného razenia? V krátkosti:
Lanvin Éclat d´Arpege - vonia ako Bright Crystal, ale srdce je skôr orgovánové než ružové
Moschino I Love Love - pubertálnejšia verzia Light Blue
Salvatore Ferragamo Incanto Shine - vonia ako Bright Crystal, ale zo začiatku je výrazne tropicko ovocná
DKNY Be Delicious - ikonický svieži sorbet jablka a uhorky

A na záver jedno dôležité upozornenie: všetky tieto vône kupujte len cez renomované internetové alebo kamenné obchody. Ne-ne-chaj-te sa zlákať rôznymi aukčnými a inzertnými servermi a už vôbec nie kadejakými pouličnými obchodníkmi! Tieto vône sú nehorázne obľúbené, a tak sú najčastejším terčom podvodníkov a špekulantov!!! Parfumové fejky sa dajú rozoznať čoraz ťažšie, preto skutočne zbytočne neriskujte! Ako rozoznať parfumové fejky od originálu sa dočítate napríklad v tomto mojom článku.

6 komentárov :

  1. ha-ha, naozaj pekná náhoda. U mňa sa nájde Versace, Salvatore, aj ten Dior :)) A ešte aj D&G, ale L'Imperatrice. A s charakteristikou úplne súhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kedysi som dostala ako darček D&G Light Blue, ale muselo to byť sakramentsky dávno, lebo si tú vôňu absolútne nepamätám. :D
    Už dlho používam Versace Red Jeans, sem tam aj Christinu Aguileru a pred týždňom som obdržala vzorku novej vône od Caroliny Herrery - 212 VIP a úplne ma očarila. Takže na Vianoce už viem čo chcem. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa pacia vsetky tri ale ani jedna ma neuchvatila natolko, aby som si ju kupila a nosila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mmmh,Dior J´adore akurat pouzivam :) To Moschino nepoznam, musim sa po nej pozriet!

    xxx
    -M-

    OdpovedaťOdstrániť