sobota 11. decembra 2010

Niečo nenáročné - tentokrát pre mužov

Priznám sa, radšej píšem o dámskych vôňach, pretože pri nich sa dá pri recenzovaní viac pohrať, vypichnúť si určité zložky alebo postupné rozvíjanie, ale pri pánskych vôňach je to často problém. Súvisí to najmä s obmedzeným množstvom vonných zložiek, ktoré je oproti tým, ktoré sa využívajú pri dámskych parfumoch, oveľa limitovanejšie. V dámskych vôňach sa hojne využíva rôzne ovocie či kvety, ale predstavte si chlapa, čo vonia ako košík ovocia - no hrôza, nie?! Alebo ako kytica kvetov - to je snáď ešte horšie! A tak chlapom zostali nejaké tie citrusy a hlavne veľa dreva, bylín a klasických stabilizátorov ako ambra a pižmo. No a potom je tu ďalší veľký problém - chlapi nechcú voňať zaujímavo. Nich to proste netrápi. Nechcú zažívať žiadne čuchové extázy, nezvyčajné arómy a výrazné tóny. Chcú voňať pekne, nekomplikovane, zaujímavo pre opačné (alebo rovnaké) pohlavie a hlavne chcú voňať mužne. Aj keď s poslednou možnosťou začínam pomaličky nesúhlasiť, lebo čoraz viac mladých chalanov vonia ako slečinka... Ale nakoniec sa mi podarilo vybrať pár vydarených, hoci ničím príliš výrazných a rušivých, pánskych vôní, s ktorými, milé dámy, len ťažko nevykúzlite na tvárach vašich polovičiek úsmev. Ale upozorňujem, že Hugo Boss zostal bokom, až tak zúfalé predsa byť nemusíte! ;)

Versace Man Eau Fraiche
Dolce & Gabbana Pour Homme
Chanel Bleu
Bvlgari Aqva Pour Homme


Versace  Man Eau Fraiche
A začneme skutočne nekomplikovane. Som svieža skrz na skrz!!! Hlása na vás už z diaľky jasná modrá farba flakónu podčiarknutá slovom Fraiche v názve. A sviežosti sa skutočne dočkáte, zo začiatku v podobne vrchovatej miere ako v dámskej Light Blue od D&G. Man Eau Fraiche sa otvára jasnými a čistými citrusmi - klasickým pánskym bergamotom, ktorému dodá tú správnu šťavu obyčajný citrón. Zloženie ďalej menuje všelijaké bylinky či korenie, ale to je hlúposť. Po vyvanutí citrusov sa objavia klasické pánske drevité tóny a trošku toho čierneho korenia, ale to len taký poprašok. Prím hrajú stále citrusy, ktorých pozostatok vo vôni figuruje až do konca. Ale ten koniec sa dostaví pomerne rýchlo, preto si dovolím jedno odporúčanie: je úplne zbytočné, aby ste si v prípade tejto vône kupovali menší než 100 ml flakón, pretože Eau Fraiche má skutočne malú výdrž, takže pravidelné "polievanie sa" je nevyhnutné. Táto vôňa má úspech najmä u mladých mužov a zo skúsenosti viem, že pubertiačky sú z nej takisto na vetvy...

Dolce & Gabbana  Pour Homme
 Klasika medzi pánskymi vôňami, ktorá má za roky svojej existencie (od 1994) početný rad priaznivcov, ale predsa len ju neucítite na každom kroku ako kadejaký odér od Huga Bossa. Tu už nejde o žiadnu prvoplánovú pánsku sviežosť, ale poctivú a príjemnú chlapskú vôňu, ktorá dokáže osloviť tak mladého muža, ako aj zrelého otca. Skvelo sa hodí aj k džínsom, aj k obleku. Iste, začiatok je príjemne citrusový, ale potom nastúpia na rad bylinky - menovite levanduľa, šalvia či muškát. V tomto štádiu je vôňa hádam najkrajšia - pohodová, jemná, ale pritom nestráca ani kvapku mužnosti. Záhy ju rozohreje korenie a koriander a potom sa vôňa usadí v príjemnej pižmovo cédrovej hladine. Jednoducho ide o oveľa luxusnejšiu a lepšie vystavanú alternatívu Huga Bossa. Kupujte, ak ňou chcete obdarovať muža, ktorý už neohrnie nosom, keď voňavka vonia inak než Old Spice alebo Adidas, na veku však nezáleží. Pour Homme znesú tak mladí chlapci, ako aj starostliví otcovia.


Chanel  Bleu
 Priznám sa, pripadá mi smiešne, že píšem o nenáročnej vôni, keď sa jedná o značku Chanel... Ale, bohužiaľ, je to tak. Žiadna značka si očividne nemôže dovoliť ignorovať trend tiahnúci k osloveniu čoraz mladšieho zákazníka a Chanel nie je výnimka. A tak to aj dopadlo... Bleu rozhodne nie je zlá, akurát že z nej ten Chanel nikto nespozná, a to je, pri tých nehoráznych prachoch, čo si za ňu pýtajú, trochu drzosť. Ale späť k vôni. V Bleu je namiešané snáď všetko, čo potrebuje správna pánska vôňa k cieľu stať sa obľúbenou: citrusy, kadidlo, lístok fialky, zázvor, vetyver, santal či pomarančový kvet. Jednoducho tuctovka tuctovitá, aj keď poctivo a dobre urobená. Charakterizovať ju neviem, Bleu jednoducho vonia ako dobrá pánska voňavka, schopná osloviť široké spektrum mužov (hoci kampaň cieli v prvom rade na mladíkov) a nalákať na svoju vôňu rovnako široké spektrum žien. Akurát že nikoho nenapadne, že nositeľ vonia Chanelom, teda symbolom luxusu a vyberaného vkusu. Na záver ešte spomeniem originálne vyriešené zatváranie - vrchnáčik je totiž na magnet, a tak ho nemusíte zatláčať či točiť, stačí nasadiť a on sám zacvakne.

 Bvlgari Aqva Pour Homme
Aj keď k tomu názov zvádza, nejde o čisto vodnú vôňu. Aqva sa otvára sviežou vôňou pomaranču a mandarínky, lenže pomaranč a mandarínka zďaleka nevoňajú ako citrón. Ich vôňa je o niečo ovocnejšia a hoci sú taktiež kyslé, neštípu vás v nose. No a potom nastúpi zmes, ktorá vytvára akoby obraz morskej pláže, ale nie nejaký prejemnelý Pacifik s pieskovými plážami a gýčovou palmou. Skôr pravé more s riasami a koralmi narážajúce na skaly a rozlievajúce sa po štrkovitej pláži. Tento efekt vytvára efektná zmes pačuli, cédru, ambry a drevitých tónov. A práve do tých drevitých tónov sa vôňa usadí, charakterizoval by som to ako kus dreva vyhodený morom na pláž - vonia drevom, ale aj morskou sviežosťou. Aqva je chladivá, výborná na leto. Výdrž, ako je v prípade Bvlgari takmer pravidlom, je pomerne slabá. Vôňa osloví skôr nenáročného a mladého chlapca. Je to skvelá vôňa napríklad pre pubertálneho brata.

A na záver ešte pár stručných tipov na iné vône:
Dolce & Gabbana  Light Blue Pour Homme - prečítajte si recenziu dámskej vône a preveďte si ju do mužského rodu ;)
Bvlgari Aqva  Pour Homme Marine - že by ste chceli viac toho sviežeho mora? tak tu ho nájdete
GUCCI Pour Homme II - veľmi trendy vôňa pre trochu náročnejšieho mladého chlapa
DKNY Be Delicious Men - veľmi zaujímavý jablkový začiatok, ale rozhodne sa netreba báť

1 komentár :