streda 1. septembra 2010

Voniam, voniaš, voniame (ako kufor parížskej štetky)

Odpusťte to extempóre v nadpise, ale na moje slová dôjde! ;)

Až doteraz som žil v presvedčení, že "zaručene pravé" parfumy od Gogo Shanell, Cristiena Priora či Lacrosste sa z nášho trhu vytratili so vstupom do EÚ, a teda so sprísnenou colnou kontrolou, a ich jediný pozostatok sa zachoval v podobe olašských cigánok obchádzajúcich kupujúcich na dedinských jarmokoch so zostatkovými zásobami, ktoré nakúpili ešte krátko po páde socializmu, kedy Slováci nevedeli rozoznať Chanel a Ghanel ani keď ste im originál a fejk postavili vedľa seba. Ako sa zdá, kruto som sa mýlil. Tieto " zaručene pravé" parfumy si naďalej veselo nažívajú po boku tých skutočne pravých. Ba čo viac, niekto sa ich nebojí hoci aj smelo vystaviť na rôznych aukčných a iných podobných serveroch, pýtať za ne peniaze a dokonca ich označiť za darček ako stvorený pre vašu milovanú osobu.

Ale ani to nie je všetko. Vynaliezavosť podvodníkov zjavne nemá hraníc a od do očí bijúcich falzifikátov sa ich podvody presunuli k oveľa podlejšiemu a sofistikovanejšiemu klamstvu. K akému? Uvidíte, poďme pekne postupne od neškodných pokusov až po nechutnú podlosť.


Najskôr niečo neškodné alias urobme nechutne gýčovú napodobeninu flakónu Miss Dior, zvoľme si font (písmo) skoro podobný fontu Chanel a trošku pozmeňme názov klasiky Chance na Change. Veru, výstižný názov - tomuto sa skutočne povie zásadná zmena!


Amore Amore alias "pravý" Amor Amor od Cacharel. Čo vám ten fejkový názov pripomenul? Mne dajakú cigánsku pesničku... Ale čo na tom, podľa predávajúcej ide predsa o príjemnú a jemnú dámsku vôňu, dokonca o darčekové balenie! A objem? 80 ml vaporisateur natural spray + 50 ml deodorant spray. No nekúp to!

Dolna Gaballa - Light Blue. Ak ste nepukli od smiechu pri čítaní fejkového pomenovania značky Dolce & Gabbana, tak gratulujem. Ale autorom sa zdal názov očividne málo kreatívny, a tak pred Dolnu pridali ešte Christina, aby ho trošku oživili. Predávajúca túto "vôňu" popisuje ako všetkým určite dobre známu. V tom má veru pravdu. Vôňa Light Blue od D&G je jedna tuctová svieža vôňa, ktorú v zime cítiť na každej štvrtej a v lete na každej druhej (tým nechcem povedať, že je tá vôňa zlá). Človek nie je ďaleko od pravdy, ak jej vôňu prirovná ku "kyselke" do čaju. Stavím sa, že tento fejk bude preto "voňať" minimálne ako citrónový ekrazit. Všimnite si ešte jednu vec: originálna vôňa je eau de toilette, náš fejk je ale eau de parfum.

Čo by to bol za článok o fejkoch, keby sa nenašlo miesto aspoň pre jednu napodobeninu Chanel. Povedzte mi, prečo sa púšťajú aj do fejkovania týchto vôní? Vône Chanel sú absolútne špecifická záležitosť na míle vzdialená od vôní ostatných značiek. Navyše tie desaťročia staré klasiky sú poctivou zmesou chemických aldehydov vo flakónoch z ťažkého brúseného skla, takže každý pokus o napodobeninu musí skončiť vraždou čuchových a estetických buniek. Ale nie, podvodníci značke Chanel stále nedajú pokoj, a tak tu máme Cooc Mademoiselle od Chamele alias Coco Mademoiselle v originále.

A pred skutočným svinstvom ešte pánska jednohubka. Keď som toto videl, nechcelo sa mi ani veriť. Tentokrát nemôžem fejk Boos prirovnať k žiadnej vôni od Hugo Boss, pretože žiadna vôňa podobajúca sa farbou roztoku alebo tvarom flakónu, sa jednoducho v portfóliu tejto značky nenachádza. A tak to tvorcovia zaklincovali výberom "modela" na krabičke. Keby tak herec Wenworth Miller vedel, čomu (určite bez nároku na honorár) zapožičal svoju tvár... Mimochodom zase raz eau de parfum, čo je pri pánskych vôňach absolútny nezmysel (až na pár výnimok).

A pomaličky prihára. Tu už podľa mňa začína končiť každá sranda. Chcete, podľa slov predávajúcej, veľmi príjemnú a zvodnú dámsku vôňu? Výborne! Máme tu pre vás Bright Crystal od značky Vertex. Že ste o nej ešte nepočuli? Hanbite sa! Vo svete "zaručene pravých" parfumov je to hviezda prvej kategórie. Ak sa vám zdá, že reklamu na túto vôňu ste už niekde videli, nemýlite sa. Nešlo však o Vertex, ale o Versace a ich veľmi poulárnu vôňu Bright Crystal. Ide jednoducho o sprostú krádež a tým pádom zločin. Spracovanie flakónu v porovnaní s originálom ani nejdem popisovať, už teraz sa mi dostatočne obracia žalúdok.

No a na koniec to pravé svinstvo. Niektorí podvodníci sú natoľko inteligentní, že vedia, že na Gogo Ghanel už nikoho nenachytajú, a tak sa začína to pravé fejkovanie. Žiadne skomolené názvy a nepodarené flakóny, na rad totiž prichádzajú fiktívne vône. Áno, nás, ktorí sa v parfumoch vyznajú, nenachytajú ani na takéto pokusy, avšak pochybujem o tom, že takýto ľudia si chodia parfumy vyberať na aukčné a inzertné servery. Na takéto servery totiž chodia najme tí ľudia, čo chcú jednoducho ušetriť a trh parfumov rozhodne nepatrí medzi oblasti, o ktorých vedia aj tie najmenšie podrobnosti. A preto automaticky reagujú na to, že niečo podobné už niekde videli, akurát že za oveľa vyššiu cenu a vidina exkluzívneho parfumu kúpeného za pár stoviek ich jednoducho zláka. A potom im na poličke v kúpeľni žiari napríklad:

"Originál" Amor Amor od Cacharel (ja viem, túto vôňu sme tu už mali na začiatku, ale nedalo sa  inak). Predávajúca tvrdí, že ide o tester, a preto je flakón parfumu odlišný od originálu. Hm, tak to je teda sakramentská odlišnosť. Vôňa Amor Amor sa v podobnom "flakóne" nikdy nepredávala, a to ani tester. Tester parfumu sa od originálu nijak nelíši, zväčša mu len chýba vrchnák a je zabalený v jednoduchej kartónovej krabičke. Vašu pozornosť by však mala upútať hneď krabička, ktorá síce nie je rozhodne rovnaká ako originálna, ale laik to nepostrehne. Vidíte na nej to slovíčko TYPE? Ak uvidíte na hocijakej krabičke od hocijakého parfumu toto označenie - ruky preč! Nejde o nič iné než o obyčajný fejk skrývajúci svoju tvár za nevinné označenie, že ide o typovo podobnú vôňu. Hneď som si predstavil lacný smrad, ktorý by určite vystrekol z toho ultra jednoduchého flakónu.

Zbrusu nová vôňa Gucci Night. Nikdy ste o nej nepočuli? Správne, taká vôňa totiž neexistuje. Laika určite príliš nezaujíma, že flakón vyzerá lacne a logo je očividne nepodarené... No a keď niekde náhodou zazrel flakón vône Versus 2010 od Versace alebo nový Zen od Shiseido, neváha a kupuje - v domnení, že ide o zaručený originál.

Gucci for Women. Ani o tejto vôni ste nepočuli? Opäť správne, ani táto totiž neexistuje. Ale predávajúca prisahá, že ide o 100 % originál luxusnej vône. Podarilo sa, vôňu si už kúpila dajaká pani. Dotyčnej pani blahoželám a dúfam, že ju jej partner pri najbližšom stretnutí ovracia po tom, ako sa mu z toho toxického smradu obráti žalúdok. Flakón aj krabička sú bohapustou napodobeninou vône Gucci Pour Homme.

Tak čo, ktorú z tých dvoch si vyberiete?

Nakupovať cez aukčné a inzertné servery je vždy riziko. Treba povedať, že tieto servery nepodporujú predaj fejkov a snažia sa predávaný tovar kontrolovať a podvodníkov trestať zrušením konta a podobne. Je však na zvážení každého, či podľahne vidine značného ušetrenia a nakúpi značkový tovar týmto spôsobom. Nepochybujem, že medzi predajcami na týchto stránkach sa nájdu aj takí, ktorí predávajú originálny tovar, lebo majú známosti na správnych miestach alebo jednoducho pracujú v skladoch či špedičných spoločnostiach a tieto výrobky dostávajú ako časť mzdy alebo ako bonusy za dobre odvedenú prácu (bežne sa to tak robí), ale parfum by som cez tieto servery v živote nekúpil. Prečo? Pretože existujú rokmi, úradmi a kvantami zákazníkov overené internetové parfumérie predávajúce vône za výborné ceny, s dopravou zadarmo a často aj s malým darčekom k objednávke; napríklad táto alebo táto. A kto má aj tak strach z nakupovania parfumov cez internet, tak si môže stále zájsť do kamennej parfumérie.

10 komentárov :

  1. No, takto. Napodobeniny so zmenenymi nazvami su absolutne legalne. Bohuzial. Niektori dokonca tvrdia, ze napodobeniny su obcas lepsie ako original. Kedysi som pracovala v jednej mensej darcekovej predajni v Tescu, kde sa predavali aj originaly aj napodobeniny. Co nie je povolene, je vydavat naodobeninu za original. Cize musi byt iny flakon, ina krabicka, iny nazov, aby to mohlo ist do predaja.

    Nedavno som isla s priatelom po namesti a zastavila nas jedna sympaticka slecna, ci mame cas. Spytala sa nas, ci pozerame televiziu a ci sme uz videli novu reklamu na vonavky znacky Fragrance (???). Vraj tam nejaky blondak s blondynkou spievaju v sprche. Obcas sa okolo televizie pohnem, ale takuto reklamu som teda zatial este ozaj nevidela.
    Slecna ma oboznamila ze v Parizi sa tato nova vonavka predava za 120eur a to jak panska, tak damska. Ale co je obdivuhodne a co ma naozaj udivilo, u nas vraj za 80! No tak toto uz je nieco! :D Myslela som ze prave v zahranici su originalne vonavky ovela lacnejsie nez u nas, nie? Priatel si v Anglicku nakupoval vonavky za ovela lepsie ceny nez su tu :D
    Ale slecna sa nevzdavala a pokracovala. Vraj sa budu tieto vonavky na Slovensku predavat iba v Tescu :D a ona robi reklamu tak, ze ich predava v predpredaji za velkoobchodne ceny - 20 eur s tym ze zaplatis jednu a druhu dostanes zdarma! Wow... Absolutne vyhodne, vsak? :D:D:D Vzapati sa mojho priatela spytala, ci som skor nezny typ alebo vasnivejsi a on povedal ze nieco medzi. Vtedy vytiahla z tasky volaky flakonik a na ruku mi nastriekala volaky smrad. Hned po mne aj priatelovi pansku verziu. Nechala som to chvilu posobit, ona zatial opakovala jej uzasnu ponuku a ked som sa potom nadychla tejto UZASNEJ vone za 120 eur, bolo mi vsetko uz uplne jasne. Po pol roku v tej malej predajnicke, kde som predavala aj originaly aj napodobeniny, uz viem rozoznat jasny rozdiel na jeden nadych a to nepotrebujem vidiet ani krabicku, ani pocut nazov.
    Napodobeniny su citit liehom stale. Nefunguje u nich nic ako nechat chvilu vyprchat.
    Ked sme prisli domov, museli sme to obaja rychlo zmyt. Zacala ma z tej priatelovej kolinskej bolet hlava...
    A pritom to dievca vyzeralo tak sympaticky :D Samozrejme sme to nekupili.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. napodobeniny s pozmenenými názvami nie sú legálne, len sa za ne ťažšie vymáha náhrada pri súdnych sporoch (poškodenie dobrého mena), navyše ich zloženie častokrát nie je v súlade s európskou legislatívou, do obchodu, ktorý predáva takéto vône spolu s originálmi by som vkročil raz a naposledy

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lenze v tom nasom obchode bola kontrola, takze legalne su. Navyse originaly od napodobenin boli oddelene jasnym napisom a aj cenovo boli v uplne inej kategorii :)Tym nechcem obhajovat, len hole fakty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. zle som sa vyjadril, právne sú legálne, ale ak by sa originálna značka chcela súdiť napríklad v prípade poškodenia dobrej povesti, mala by veľkú šancu na úspech, kóšer je všetko napríklad v mnom spomínanom prípade, keď sa vôňa označuje ako TYPE, čo ale so sebou zákonite nesie tebou spomínaný liehový smrad

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak potom sa ospravedlnujem, naozaj som zle pochopila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak dobry clanok som uz dlho necitala.. Skutocne som sa pobavila.. dakujem.. :) naozaj som nevedela. ze taketo nieco u nas dostat kupit ;)

    a inak berry minule som cakala na kamaratku, a pozorovala som dvoch chalanov v obleckoch a starych zodratych topankach ako ponukaju presne tento parfum... :) dobre som sa zabavila... A verte ci nie, niektori ludia to naozaj kupovali.. hanba

    OdpovedaťOdstrániť
  7. B. Napoleonová - ale čoby si sa musela ospravedlňovať ;)

    Katka - podľa mňa sú to stále tie isté "parfumy", ktoré mi strkali do ruky dobrých 6 rokov dozadu, keď sa u nás otváralo Tesco... a pár týždňov na to som od mojej tety dostal tú pánsku vôňu :-X :D a približne 2 roky dozadu ma s tými vôňami zastavili na ulici v Trenčíne a tvrdili mi, ž esú to absolútne novinky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Haha, milujem tie názvy ako Lagoste, Gogo Shanell, ...!!! Haha! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. aj v 101drogerie maju napr. LAGROSSE namiesto Lacoste(krokodíl má 6 nôh) alebo J.P.Gaultier-Le male-ktory ma este muskularnejsi flakon ako originál :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Viete je to hrozna situacia...ja osobne uz neverim ani internetovym obchodom,ja si parfemy kupujem v Parizi lebo na Slovensku naverim uz ani kamenej parfumerii...takze Chanel vyslovene kupujem v Parizi a este k tomu dostanem minimalne 5 vzorkov kremov a pafemov,dokonca napasledy pri kupe Mademoiselle som dostala aj spiralu...a je uzasna:)mam tri parfemy Chanel a vsetky z Pariza a ostatne svoje parfemy som kupila v Sephore a Marionnaud v Prahe kde zijem.

    OdpovedaťOdstrániť