streda 20. júla 2011

Zakladateľ Zary sa vzdal vedenia spoločnosti

Najbohatší muž v Španielsku Amancio Ortega (75) odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva svojho maloobchodného odevného impéria Inditex, ktoré okrem iného prevádzkuje reťazec s obchodmi Zara. Jeho funkciu prevezme súčasný generálny riaditeľ Pablo Isla (47).


Predstavenstvo rozhodnutie Ortegu prenechať svoju funkciu súčasnému generálnemu riaditeľovi podporilo. Isla, ktorý dostal na privítanie balík akcií v hodnote približne 13,7 milióna eur, je považovaný za veľmi ambiciózneho. Španielske médiá špekulujú, že by mohol byť budúci ministrom hospodárstva, pokiaľ konzervatívci vyhrajú budúce voľby, ako ukazujú prieskumy. Väčšina analytikov nečaká, že by vo firme, ktorá je podľa tržieb najväčším predajcom odevov na svete, teraz nastali radikálne zmeny. 



Podľa časopisu Forbes je hodnota majetku Ortegu 31 miliárd USD. Je tak siedmym najbohatším mužom na svete a druhým v Európe. Ortega aj naďalej zostáva hlavným akcionárom Inditexu. S akciami firmy sa od mája 2001 obchoduje na madridskej akciovej burze.
Inditexu sa podarilo odolať kríze oveľa lepšie ako konkurencii vďaka agresívnej expanzii, najmä v Ázii a východnej Európe. V júni firma oznámila, že jej zisk za prvý štvrťrok predstavoval 332 miliónov eur a tržby stúpli o 11 percent na 2,96 miliardy eur. Podľa analytikov tajomstvom úspechu firmy je prísna kontrola procesu výroby a úzka spolupráca návrhárov s riaditeľmi predaja v obchodoch. Módne trendy z prehliadok sa v obchodoch firmy objavujú už za dva týždne! Firma sa tiež snaží vyhýbať formálnej reklame a akémukoľvek využívaniu celebrít.
Ortega opustil školu v 13 rokoch, keď zistil, že jeho matka dlhuje peniaze. Začal pracovať ako poslíček v obchode a sledoval tam, o aké odevy majú zákazníci záujem. Spolu so svojou prvou manželkou Rosalíou potom začal navrhovať a vyrábať doma odevy a spodné prádlo a v roku 1975 otvorili prvý obchodný dom Zara. Inditex teraz vlastní osem značiek, vrátane lacnejšieho spodného prádla Oysho a drahého oblečenia Massimo Dutti. Firma má po celom svete viac než 5000 obchodov av súčasnosti otvára zhruba jeden obchod denne.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára