utorok 29. marca 2011

Street Fashion po slovensky

Máme nový ženský internetový portál. Jeho prínos je vzhľadom na kvantum ostatných podobných portálov nulový - až na jednu časť: konečne som sa dočkal "street fashion" z ulíc našej Bratislavy. Že je to poriadne výživné sústo pre môj blog, o tom netreba pochybovať. Tak sa tomu poďme pozrieť na zúbok (všetky fotky sa po kliknutí zväčšia).

Nezačneme až tak zle. Slečny sú oblečené pekne a vkusne - žltý kabát bol zjavne tým hlavným dôvodom, prečo sa slečna ocitla v hľadáčiku módneho komanda. V tej záplave šedých a čiernych flaušových kabátov, ktoré sa pred pár rokmi stali slovenskou uniformou spolu s obnosenými džínsovými modrákmi a teniskami, je to príjemná zmena. Slečna číslo 2 má zase zaujímavé čižmy a dokonca, v duchu čoraz menej zaznávanej konzervatívnej elegancie, k nim zvolila úplne rovnakú kabelku. A keď dobre zaostríte na jej nechty, všimnete si, že ich má zjavne veľmi pekné, vkusné a pestované.

Tieto dve dámy podľa mňa nie sú Slovenky. Samozrejme sa môžem mýliť, ale jednoducho mi nezapadajú do slovenskej šablóny. Staršia pani má nádherný kabátik. Tento japonský štýl stále letí a v spojení s extravagantnou látkou ho odhadujem na drahý kúsok, možno aj nejaký dizajnový originál. A možno je z H&Mka, to nech zoberie čert, dôležité je, ako pôsobí. A všimnite si prosím jej útlu kabelčičku - vidíte? Zjavne sa dá existovať aj bez obrovského koženkového žobradla! Mladšia dáma má krásnu jednoduchú bundičku (je to koža alebo nie? neviem to na 100% rozoznať) bez všelijakého kovového vybíjania, hrotov, otvorov, šnúrok a praciek. Obe dámy majú zjavne obuté drahé topánky - vidím dobre, že mladšia dáma má na topánkach pracku Chanel?

Ďalej to už bude len horšie a horšie.

Tieto dve slečny sú akoby ich jedna mater mala = pekný jednoduchý kabát/trenčkot a módna kabelka nežobradlového typu (pravosť Vuittonky sa mi nechce skúmať, ale nevyzerá to ako fejk) + lacné vyšúchané slim rifle a vyšmatlané pohodlné topánky. Výsledok? Chcel som dodať niečo štipľavé, ale nedodám; buďme radi, že nemajú trekovky a šuštiakovku.


A ďalej už len peklo.

Začo sa v rubrike street fashion ocitla táto pani, to vážne nepochopím. Asi za to, že jej nesedí ani sako, ani nohavice a módne komando to pochopilo buď ako príklad nedbalej elegancie alebo opatrnej extravagancie. Vyberte si sami. Pre boha živého, veď takúto Mariku stretnem na ulici 100-krát za deň, tak aká street fashion???!!!

Čas plynul. Módnemu komandu pomaličky končila pracovná doba, objektov hodných fotky okolo nich prechádzalo čoraz menej a materiálu pre nový portál bolo stále málo. Panika rástla. Až prišiel niekto s "geniálnym" nápadom - veď poďme fotiť mladých, tam sa určite niečo nájde! Veruže našlo: peklo ako sa patrí.

Chceš byť aj ty v rubrike street fashion? Na Slovensku k tomu stačí málo: jasnočervený kabátik. Vysvetlí mi niekto, prečo majú Slovenky pocit, že ak je jeden kúsok ich outfitu výraznej farby - najlepšie práve krikľavo červenej - zachránia tým celý outfit a povýšia ho div nie na haute couture? Čo na tom, že zvyšok tvoria obnosené modráky a plátené kecky.

Týmto dvom buchtám nechýba vôbec nič - žobradlo, kapucňa, bundičky, nohavice, topánky či okuliare - všetko v štýle hlavne seksi, za lacný peniaz a bez potreby vytŕčať z radu rovesníkov. Dodám už len trefný odkaz na jedno geniálne video. Niet čo dodať.

A na záver toto. Načo sa ja snažím? A vôbec, načo sa snažia všetci ostatní blogeri, ktorí (teda aspoň niektorí) sa snažia pozdvihnúť módne povedomie Slovákov? Škoda námahy, pretože príde jeden nový portál a Slovákom hľadajúcim inšpiráciu strčí pod nos rifle, tenisky, obrovské žobradlo, bundičku do pásu z umelej kože a koberec okolo krku. To sa potom nedivím, že to v našich uliciach vyzerá tak ako to vyzerá a módni experti nariekajú, že mestská móda u nás neexistuje. A teraz ma ospravedlňte, idem nájsť to módne komando a dobodať ho vidlami.


Ja viem, Bratislava nie je ani Paríž, ani Miláno a treba sa teda uspokojiť aj s málom - napríklad so slečnami na prvej fotke a s dámami na druhej, ale skutočne nevidím žiadny dôvod na to, aby sa ľuďom ako street fashion súkali slečny na posledných dvoch fotkách. Iste, niekto by mohol namietať, že je zjavné, že tie slečny sa o módu zaujímajú, vyvinuli určitú snahu a subjektívne ich hocikto môže pokladať hoci aj za módne ikony, ale, prosím, nenazývajme to street fashion. Ak nie je na našich uliciach čo fotiť, buď sa zmierte s tým málom, čo sa fotiť dá, alebo podobné rubriky nerobte na našom internete vôbec. Alebo robte - aspoň budem mať ľahký námet na článok!

25 komentárov :

  1. mna najvaic ohromila slecna v modro cerevnom, okej beriem to chcela asi vyskusat novu coolovku a byt farebna, ale niekedy radsej v ciernom nez to pos....
    posledna slecna: okej podobne chodim aj ja raz zacas oblecena ked mam zly den , ale nenosim taketo ,,satky´´ tasku vacsiu ako moj trup,spadnute nohavice, aspon sa zaldim a upravim aj ked mam tenisky.
    predposledne slecny to totalne zabili tymi cizmickami s taskami. pre boha to je zle!!a ta budna!? zas a priklad toho ked mam sustacku urcite si nedam cizmicky a nie to este taku tasku!!!

    asi chceli tym povedat: slecna je krasne zladena nausnice, kabelka a bundicka jej farebne skvelo ladia, ALE NIE STYLOVO...kazde s inej pece.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. oblečenie poslednej slečny je v poriadku, ide o ten pricíp, že z toho niekto urobil objekt hodný označenia street fashion

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A ake su podla teba kriteria pre oznacenie "street fashion" ? :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. také, aké zverejňuje Sartorialist... ak takých ľudí v našich uliciach nemáme, tak sa nehrajme na street fashion, lebo to vyznieva trápne

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aha... nuz podla mna street fashion je jednoducho street fashion - je to proste odraz toho, co vidis v uliciach... Myslis, ze Sartorialist postuje za radom kazdeho, koho odfoti? Zas sa nehrajme na to, ze v zahranici behaju po ulici len super obleceni ludia...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ty máš medzi tými odfotenými nejakú kamarátku?

    samozrejme, že nechodí, ale u nás nechodí už vôbec, tak načo sa potom hráme my? ak sa nechám odfotiť do takejto rubriky, pravdepodobne mám pocit, že môj outfit za niečo stojí a niečo ním chcem povedať - a čo chce svojím outfitom povedať slečna v rifliach a červenom kabáte? no, akurát tak to, že ďalej než za tie rifle jej módne povedomie nesiaha

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kamaratku? Nie :) Ani sestru, ani nic ine.
    Podla mna dievca v cervenom kabate a rifliach chce povedat, ze ma rado farby.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. no, uznávam, že si našla milý dôvod a môže to byť aj pravda

    ale stále tu ide o princíp - robí to snáď z jej oblečenia objekt hodný označenia street fashion?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Možem potvrdit,ze slečny na prvej fotke su slovenky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. možem potvrdit,ze slecny na prvej fotke su slovenky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dievčina na prvej fotke vpravo sa mi páči. Najmä jej čižmy. A tiež slečna na štvrtom obrázku. Ale myslím si, že Slovesko ešte nieje "vyzreté" na Streetstyle ako ho poznáme zo zahraničia.

    http://brenandfashion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. to Alex: no vies, ja si len predstavujem, ako asi to fotenie prebiehalo...podla mna ich vybral clovek za objektivom, takze reklamovat treba unho... Mna tieto outfity nijako zasadne neurazaju. Po uliciach chodi x ludi oblecenych horsie, nudnejsie... Myslim, ze aj tito fotografovani sa rano neobliekali s myslienkou "WOW, dnes ma budu fotit pre streetstyle fashion". Toto by som brala na zretel :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. zdá sa ti snaď, že v článku málo zdrbávam práve ono módne komando? u slečnách je jasne napísaná poznámka, že ich outfity môže subjektívne hocikto brať za pekné a vlastne aj objektívne sa cení, že si na sebe dali aspoň trochu záležať

    ale stále to nerieši to, že obnosené modráky s červeným kabátom NIE SÚ žiadny nápaditý, módny a úctyhodný outfit a už vôbec nie aoutfit hodný verejného prezentovania ako módna inšpirácia pre ostatných

    niekedy mám skutočne pocit, že zopár čitateľov nečíta moje články pozorne

    OdpovedaťOdstrániť
  14. nie žeby som ťa nemala strašne rada a úplne nesúhlasila s týmto článkom ale bojím sa ťa :)
    že ma raz niekde stretneš a v myšlienkach pošleš do pekla. toho módneho! :)
    nie žeby som chodila po ulici hentak oblečená ale mám skôr dosť jednoduchý štýl ... :) (to len aby ste nemali pocit, že chodím dogabaná) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Véronique, nezvyknem takto hodnotiť ľudí na ulici :D

    mimochodom ja mám tiež dosť jednoduchý štýl a v podobnej rubrike by som sa nikdy neocitol :D hm teda možno aj hej vzhľadom na to, čo odfotili tentokrát... akurát že ja by som s odfotením nesúhlasil :D jedine žeby ma drzo odfotili bez môjho vedomia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ale citala som pozorne, neboj :) Citujem ta: "Načo sa ja snažím? A vôbec, načo sa snažia všetci ostatní blogeri, ktorí (teda aspoň niektorí) sa snažia pozdvihnúť módne povedomie Slovákov? Škoda námahy, pretože príde jeden nový portál a Slovákom hľadajúcim inšpiráciu strčí pod nos rifle, tenisky, obrovské žobradlo, bundičku do pásu z umelej kože a koberec okolo krku. To sa potom nedivím, že to v našich uliciach vyzerá tak ako to vyzerá a módni experti nariekajú, že mestská móda u nás neexistuje."
    Ten opis tvojho zufalstva si myslel uprimne, ci je to nadsazka? Prosim, odpovedz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. nazvime to úprimnou nadsázkou ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. To si ma ukludnil...lebo netreba to az tak prezivat. Je to len moda. Len moda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Šikovný, tak ti posielam tip na web, kde si zdvihneš náladu:) chicisimo.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  20. to je coooooooooooooooo!!!!!!!!
    :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Alex, poď niekedy na kávu... Myslím že sa ani nemusím "vymódiď" a aj tak ťa poteším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. No úplne normálne...Pozývam ťa na kávu s tým že snáď nebudeš zhrozený. A ak áno, ešte si rada vypočuje štiplavú kritiku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ked vam poviem ze slecna na predposlednej fotke s fialovou sustackou studuje kostymovu tvorbu ,tak mi neuverite,ale je to tak ....

    OdpovedaťOdstrániť