štvrtok 21. apríla 2011

D&G Fragrance Anthology

Túto kolekciu vôní určite netreba veľmi predstavovať. D&G uviedlo na trh "tarotovú" kolekciu vôní na jeseň 2009 a vďaka svojej "nahej" kampani s účasťou hviezd ženského aj mužského modelingu si vyslúžila značný záujem médií aj zákazníkov. Kolekciu tvorí 6 vôní pomenovaných podľa tarotových kariet, na náš trh bolo do kamenných parfumérií uvedených len 5. Zrecenzujeme si však všetky.

Na začiatok jedno dôležité objasnenie: neviem z akého dôvodu, ale u nás sa o týchto vôňach písalo bez výhrady ako o unisexových. Netuším, kto za to môže, ale je to pekná sprostosť. Na našom trhu, kde bolo uvedených len 5 vôní, bolo možné prezentovať ako unisexovú len jednu jedinú: 10 La Roue de La Fortune, ostatné vône boli buď čisto dámske: 3 L´Imperatrice a 18 La Lune, alebo pánske: 1 Le Bateleur a 6 L´Amoureaux. Na bonitnejších trhoch, kde bola uvedená aj šiesta vôňa 11 La Force, sa od unisexového zaradenia upustilo úplne - 10 La Roue de La Fortune sa zaradila k dámskym a 11 La Force k pánskym. Správne zaradenie ilustruje priamo oficiálna reklamná kampaň:

 
Zhodnotenie kolekcie ako celku je z môjho pohľadu jednoznačné: všetky tieto vône sú maximálne neškodné, univerzálne a zjavne vytvorené so snahou, aby si každý "našiel to svoje". Zároveň teda týmto vôňam nemožno pripísať akúkoľvek snahu o originalitu a jedinečnosť. Nech sa budete akokoľvek snažiť, jednoducho ju tam nenájdete a len letmým ťahom do regálu parfumérie by som ku každej vôni našiel niekoľko podobne voňajúcich konkurentov; dosť možné, že tí konkurenti by boli na tom, čo sa siláže a kvality týka, aj lepšie ako samotná tarotová kolekcia. Zároveň sa však zdráham prílišnej kritiky, lebo ak sa na tarotovú kolekciu pozerám z marketingového hľadiska, značke D&G sa podaril geniálny ťah. A stále je lepšie voňať ktoroukoľvek vôňou z tejto kolekcie, ako nevoňať vôbec, že jo... Tarot sa dá podať všelijako - od mystických vizualizácií v štýle Diorových Poisonov až po jednoduchú priamočiarosť využitú práve v tejto kampani. Nahota je síce prvoplánová, ale vyvažuje ju výber skutočne toho najlepšieho, čo mužský a ženský modeling ponúka. Navyše, ja ako milovník minimalizmu zbožňujem jednoduché flakóny tejto kolekcie.

Tak poďme na jednotlivé vône v číselnom poradí.

1 Le Bateleur (Mág)
Na úvod - v tejto vôni mám trošku zmätok. Číslo vône zodpovedá karte Mág (a aj sa tak vôňa označuje), ale názvom, ak sa nemýlim, zodpovedá karte 0 - Blázon. Ale je to vlastne jedno, lebo vôňa podľa mňa nezodpovedá ani jednému, ani druhému. Le Bateleur je prostá morská svieženka šampónového typu, na ktorej nie je nič bláznivé ani magické, jedine žeby "bláznivým" dojmom na niekoho pôsobila jej svieža bezstarostnosť. Prvý dojem je iskrivo morský a pripomína aviváž či šampón. Postupne sa prejavuje v zložení uvádzaný céder a vetiver, takže vôňa prechádza do drevitého, no stále chladného základu. Keď som k tejto vôni privoňal prvýkrát, bezvýhradne som sa zamiloval do jej poctivej morskej sviežosti a ani mi nevadilo, že občas vonia až moc avivážovo. Prvým dojmom som sa však nenechal zlákať a počkal som, ako s vôňa vyvinie - a hoci je jej výdrž chabá, vetiver ma opäť "nesklamal" a odhalil svoj pre mňa neznesiteľný akoby vlhký kôprový tón. Zaujímavé je, že tento tón sa neobjaví vždy, napriek tomu je pre mňa dostatočným dôvodom na to, aby som kúpu oželel - nebudem riskovať, že na mňa ten kôpor vyblafne v preplnenom trolejbuse. Škoda... Ale od skúšky vás odrádzať nebudem, ak vás, páni, láka morská sviežosť, tak neváhajte, vo svojej triede je Le Bateleur vydarená.

 3 L'Impératrice (Cisárovná/Panovníčka)
Milovníčky letných limitiek od Escady nech zbystria pozornosť. Panovníčka je ich dospelejšia a umiernenejšia verzia. Niežeby to nebol lepkavý bonbón, ale pred pádom do infantilnej trápnosti ju zachraňujú jemné kvetinové tóny. Ak máte radi melónovú vôňu, Panovníčka je pre vás povinná jazda, nakoľko je to skoro to jediné, čo vo vôni ucítite - sladký, lepkavý melón v začiatkoch trochu osviežený kivim a v základe umiernený jemnými kvetinami a pižmom. Výdrž je zlá, ale od ovocenky toho veľa nemožno očakávať. Napriek tomu nekupujte naslepo, lebo melónová vôňa sa nos od nosa javí všelijako - niekto vníma jej exotickejšiu ovocnú časť, iný zase len ulepenú sladkosť cukru rozpusteného vo vode. Vônu preto určite pred kúpou vyskúšajte a dobre sa ňou "prečuchajte", aby ste sa nestali potenciálnym lapačom ôs a včiel.

6 L'Amoureaux (Milenci)
Farba vône pomerne jasne naznačuje, akým smerom sa uberá - je to typická pánska drevitá vôňa s lesnými tónmi. Univerzálne vhodná tak do práce, ako aj na rande. Škoda, že mám pocit, že jej chýba prieraznosť a zdá sa mi, že sa až moc drží pri koži. Milenci určite môžu pôsobiť sexi a zvodne, na podobné typy vôní zväčša ženy letia. Hlava je trošku korenenejšia, ale potom je to už takmer čisté drevo a lesy, konieckoncov zloženie uvádza zložky ako borievky, bergamot či priamo brezové drevo. Výdrž nie je zlá, ale škoda tej slabej siláže... Vyskúšajte, vám sa možno bude javiť ako výraznejšia.

10 La Roue de La Fortune (Koleso šťastia)
Na našom trhu bola táto vôňa prezentovaná ako unisexová, čo vidieť aj na vizualizácii reklamnej kampane. Ja osobne by som ju tam nezaradil, respektíve sa určite prikláňa viac na ženskú stranu. Jej základom je pačuli, takže vôňa je zvláštne zemito sladká a dala by sa charakterizovať ako veľmi, skutočne veľmi umiernený Angel od Muglera. Sladkosť pačuli je natoľko netypická, že sa dá považovať za unisexovú, ale v Kolese šťastia sú ešte aj zložky ako tuberóza či gardénia, takže sa skutočne až moc prikláňa na ženskú stranu. Výdrž je stredná. Odporúčam ju milovníčkam orientálnejších sladkých vôní. Mužom len podľa uváženia. Na trhoch, kde bolo uvedených 6 vôní, sa Koleso šťastia zaradilo k dámskym vôňam:

11 La Force (Sila)
Táto vôňa nebola na našom trhu uvedená do kamenných parfumérií, ale na internete ju zoženiete ľahko. Opäť nepresnosť v názve - hoci názov znamená Sila, číslom zodpovedá karte Spravodlivosť. Názov Sila sa však na túto vôňu hodí prirodzene viac. Sila je čistý orient. Ak vás láka vôňa korenín, vanilky a škorice, túto vôňu určite vyskúšajte. Hoci je zaradená medzi pánske, svojou povahou by sa mohla páčiť aj niektorým ženám. Nebojte sa dajakého orientálneho smradu, z ktorého sa vám podlomia kolená a nos vám vykrúti na všetky strany. Vôňa si razí cestu bezpečnej komerčnosti. Je sladká, ale nie medovo, skôr v štýle vianočného korenia či klasického perníka. Výdrž je stredná. Naslepo určite nekupujte - ak vás zaujalo zloženie, zožeňte si vzorku a až potom sa definitíve rozhodnite.

18 La Lune (Luna/Mesiac)
Ako inak by mohla voňať vôňa reprezentujúca poetickú Lunu, ak nie po bielych kvetinách - menovite po ľalii a tuberóze. Práve pri tejto vôni vyznieva označenie unisex absolútne smiešne, pretože chlap navoňaný Lunou by vyznel ako čistý púťový transvestita. Biela kvetinovka ako táto tu už bola tisíckrát, ale budiš. Ľalia takmer úplne zbavená svojej indolickej (hovienkovej) stránky, k tomu omamne sladká tuberóza, púdrový koreň kosatca a zamatový santal. Jednoducho kto neznáša sladké kvetinovky, nech sa radšej nepribližuje. Hoci je Luna na bielu kvetinovku pomerne krotká a s malou výdržou, predsa len môže na slabšie povahy pôsobiť ako bolehlav. Komu odporučiť? Nuž, neviem... Milovníčky bielych kvetinoviek siahnu po niečom poriadnom (napríklad po Gold od Donny Karan) a ostatným dievčatám bude Luna pripadať príliš kvetinovo sladká. Ak máte rady kvetinové vône, tak Lunu skúste a buď sa zamilujete, alebo posmešne odfrknete.


Na záver jedna rada: ak máte o niektorú z týchto vôní záujem, nakupujte rozhodne na internete, a to dokonca testery. Skutočne sa v tomto prípade neoplatí minúť ani euro navyše. Testery týchto vôní sa predávajú v takmer identickej jednoduchej bielej krabičke a majú dokonca aj originálny vrchnák, takže kúpou testera o nič neprídete, práve naopak - ešte viac ušetríte.

Máte s týmito vôňami skúsenosti? Alebo nebodaj niektorú vlastníte?

4 komentáre :

  1. D&G číslo 3 je pre mňa tá naj ;) hoci tu je vykreslená ako obyčajná ovocenka, je rozpoznateľná a pre mňa neupadá do bežnej kategórie tuctových vôní...zvláštne, že melón som v nej nikdy necítila nejako výrazne, možno je môj nos inak nastavený :) každopádne je krásna, ženská, originálna...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to záleží od toho, či ten melón vieš rozoznať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som si cez leto kupila Le Bateleur (zila som v tom ze su to unisexky - tak mi treba ze sledujem slovensku tlac ;)) a som uplne spokojna, aj ked je to panska vona. To co je na chlapovi svieza morska az nevyrazna vona sa na zenskej pokozke meni na sviezu, morsku ale stale vyraznu vonu a chvalabohu po vyprchani som nezacitila ziadny kopor (asi by ma porazilo lebo kopor neznasam) ale taku tu nevtieravu vonu cistotu...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mala som "desinu", celkom ušla, bola výrazná, ale bol to časom pre mňa bolehlav..
    Mandragora

    OdpovedaťOdstrániť