streda 2. februára 2011

Dve ženy od HUGO BOSS

Tak nejak sa mi zdá, že v týchto dňoch nie je o čom písať... Časopisy tesne na začiatku mesiaca nevychádzajú, v móde sa nič svetoborné nedeje, dokonca na net neunikli žiadne intímne fotky nejakej celebrity... Lenže blog pri živote udržovať treba, a tak si znovu niečo zrecenzujeme.

A keď už je aktuálne obdobie tak trošku o ničom, aj dnes recenzované vône sa budú niesť v znamení   nemastnej-neslanej nudy. Alebo ak chcete, tak v znamení absolútnej nekonfliktnosti. Ba čo viac, nazval by som to samotnou esenciou nekonfliktnosti a univerzálnosti. Budeme sa totiž "rozprávať" o dvoch ženských vôňach značky HUGO BOSS, ktoré hádam všetci poznáme, všetci sme už niekedy skúšali a dievčatá ich možno kedysi, keď boli malé, kradli mamám z toaletného stolíka a hrali sa s nimi na dospelé dámy. Koncom
90. rokov a krátko po roku 2000 boli totiž obe tieto vône na Slovensku (spolu s ich pánskymi ekvivalentmi) abnormálne rozšírené a vlastne doteraz sú bežnou výbavou nejednej slovenskej ženy bez rozdielu veku a spoločenského postavenia. Sú to vône Hugo Woman a Boss Woman.


Najskôr trochu všeobecne o vôňach značky HUGO BOSS: úprimne, kto z nás ich nepozná? Alebo ešte konkrétnejšie: kto z nás nepozná niekoho, kto vône od BOSSa používa? Na Slovensku sú vône tejto značky skutočne hojne rozšírené a je možné sa s nimi stretnúť dennodenne. Nedivím sa. Základom ich úspechu je nespochybniteľná jednoduchosť, konzervatívnosť a univerzálnosť. A Slováci nie sú žiadny extravagantný národ. A stále lepšie BOSS než vôňa à la popolník, ktorým si navyše niekto vytrel podpazušie, nie? Na Slovensku jednoducho podľa mňa existuje toľko smradľavých ľudí, že už FA a Old Spice sú rajskou záhradou. Ale to mi zase ušla niť a táram do vetra. Späť k Bossovi a jeho vôňam. Bossove vône určite nie sú zlé. To len nám, čo už máme niečo odčuchané a odskúšané, lezie tá ich jednoduchosť hore krkom. Dobre, dosť tárania, poďme recenzovať.

HUGO Woman
Hlava: jablko, žltý melón, cyklámen, papája, čierne ríbezle, broskyňa
Srdce: jazmín, ľalia, vodný hyacint
Základ: santal, živica (benzoin), ambrové tóny, vanilka, kosatec
Hugo Woman bola predstavená v roku 1997 a pomerne rýchlo získala status obľúbenej vône. Ani jej flakón nie je zase taká hrôza, hoci konzervatívnosť a minimalizmus príznačný pre značku Boss nezaprie, okrúhly flakón pripomínajúci napríklad Chance od Chanel síce nenadchne, no určite ani neurazí. Keby bolo v jeho vnútri niečo, čo sa aspoň približuje Chance, určite by sme chválili, ale nakoľko je v ňom naliate niečo úplne iné, chváliť nebudeme. Hugo Woman je pomerne prenikavá a riedka kvetinovka drogériovej úrovne. Vonia hlavne po vodných kvetoch, zo začiatku sa ozve aj trochu toho sviežeho zeleného ovocia ako jablko a melón. To ovocie by šlo, ale tie vodné kvety sú jasným kameňom úrazu. V snahe o čo najmenšiu výraznosť ich parfuméri tak prevarili, až docielili pravý opak a namiesto letmého závanu z nich ostal iba prenikavý kvetinový odér nie lepšej úrovne než no name vône z drogérie za 3 eurá. Základ vyzerá div nie orientálne, v skutočnosti však vo vôni takmer vôbec nie je, snáď trochu tej ambry ako fixátor. Ani neviem, na aké obdobie by som túto vôňu odporučil - v zime takmer isto nezahreje, v lete bude protivná. Jednoducho vôňa obyčajná.... ....pre príležitosť obyčajnú.


BOSS Woman
 Hlava: mango, citrusy, jablko
Srdce: frézia, fialka, mučenka, kosatec, ylang-ylang
Základ: santal, vanilka, céder, pižmové tóny
 Boss Woman je o niečo mladšia - bola predstavená v roku 2000 a takisto pomerne rýchlo získala popularitu. Podľa mňa vonia podobným štýlom ako Hugo Woman, ale predsa len o niečo lepšie. Aj Boss Woman je zo samého začiatku ovocná, ale trochu elegantnejšie - vynikajú hlavne prezreté citrusy a trošku jablka. Celkovo však Boss Woman vonia hlavne kvetinovo, našťastie nie po lacných vodných kvetinách, ale skôr po frézii a zmesi sladších, no nie bolehlavových kvetinových vôní. Najmä keď sa kvetiny rozležia na pokožke, tak sa premenia na celkom peknú a slušivú vôňu. Základ je hrejivejší - so štipkou vanilky a drevín, plus pižmo ako fixátor. Doporučil by som ju ako typickú vôňu do kancelárie plnej ľudí, kde sa na všetko ostatné než osviežovač vzduchu pozerajú s nenávisťou. Boss Woman by mohla málokoho uraziť, nebál by som sa ju kúpiť ako dar pre mamu alebo tetu. Len škoda toho flakónu, tentokrát to podľa mňa u Bossa s minimalizmom prehnali a ten flakón je jednoducho škaredo obyčajný.

3 komentáre :

  1. Dobry clanok, skutocne univerzalne vone, pre toho, kto nema nacuchane a pouzivatelky nenarocnych drogeroviek su tieto vone "luxusne" a vedia sa z nich uprimne tesit a aj 2. strana sa tesi, ze spravila radost a nepokazila nic:D
    Spominam si, ako prisla Hugo Woman na trh a kazda bola hrda, ze ju moze mat na policke.
    Boss Woman si doteraz rada pripomeniem, lebo to bolo moje 1. stretnutie so skutocnou nedrogerkovou vonou a paci sa mi dnes, presne ako si napisal do kanclu, ked nechceme "porazit" kolegyne je idealna. A musim napisat, ze komplimenty z "muzskej strany publika" na tuto vonu su velmi pozitivne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nuž ... nepamätám si či som ňuchala ale ak aj áno tak ma asi jednoduchosť veľmi nenadchla ...
    btw. neviem či si zaregistroval, ale zapojila som ťa na svojom blogu do "reťazovky" 7 tajomstiev, bola by som rada, keby si tých 7 vecí napísal, som zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. áno áno, zaznamenal som to, ale keby si to teraz nepripomenula, tak by mi to vyfučalo z hlavy... ešte mám stále skúškové (verím že už len do tohto piatku), tak mám v hlave najmä školu :-/

    hneď ako bude čo i len trochu času, sa do toho pustím, len neviem či tých tajomstiev nájdem až 7 :D

    OdpovedaťOdstrániť