utorok 1. novembra 2016

Český InStyle končí, pridáva sa aj Maxim

Lokálny trh lesklých časopisov zasiahla ďalšia rana. Vydavateľstvo Burda Praha sa rozhodlo ukončiť vydávanie licencovaného svetoznámeho časopisu InStyle. Vydavateľstvo uviedlo, že inzertné a distribučné príjmy tohto časopisu prestali plniť očakávania, posledné číslo bude decembrové vydanie, ktoré vychádza v polovici novembra.

Český InStyle začal vychádzať v marci 2009, na jeho prvej obálke bola herečka Kate Hudson, vyšiel v rozsahu 180 strán a atypickom "stvorcovom" formáte. Už krátko po uvedení na trh však vydavateľstvo postupne skresalo počet strán, pred dvomi rokmi pristúpilo k zníženiu periodicity z 12x ročne na 10x vytvorením letného a zimného dvojčísla. Poslednú veľkú zmenu vydavateľstvo s časopisom vykonalo v lete 2015, keď radikálne znížilo počet strán na 120, pre časopis typický štvorcový formát sa zmenil na klasický, znížila sa však aj cena na 2,29€, čím sa tento licencovaný časopis stal prakticky najlacnejším v svojej triede. Tieto zmeny však časopisu určite neprospeli, práve naopak, zapríčinili postupný pokles jeho predaja aj obsahovej kvality. Že s InStyle vydavateľstvo dlhodobo nepočíta, mohlo byť jasné už niekoľko mesiacov - časopis totiž v uplynulom roku podstúpil v USA výrazný redizajn a kompletnú zmenu layoutu, ktorú mali postupne prebrať všetky lokálne edície. V Maďarsku aj Poľsku sa už táto zmena udiala pred pár mesiacmi, česká edícia však naďalej používala starý layout. Dnes už je zrejmé, že na nový ani neprejde, časopis po vyše 7 rokoch končí.

Spolu s ukončením vydávania InStyle oznámilo vydavateľstvo Burda Praha aj zatvorenie medzinárodného časopisu pre mužov Maxim. Decembrové vydanie bude takisto posledné. Čitatelia tohto blogu tento časopis pravdepodobne moc nevnímali, ale časopis to bol rozhodne legendárny. Pôvodná redakcia Maximu, ktorá časopis viedla až do obdobia spred 2 rokov, keď dostala od vydavateľstva veľmi nevkusnú výpoveď, urobila z Maximu mimoriadne vtipný a nekorektný časopis, v ktorom nahaté ženské len sekundovali. Nová redakcia na túto kvalitu nedokázala vôbec nadviazať a odvtedy sa predaje Maximu rútili nadol. Definitívnym dôvodom na ukončenie časopisu bolo pre vydavateľstvo pravdepodobne opäť rozhodnutie majiteľa licencie, ktorý za posledný rok Maxim radikálne zmenil a rozhodol, že časopis už nebude uverejňovať lacné fotky nahých žien, ale bude sa profilovať viac lifestylovo a seriózne ako jeho konkurenti Esquire či GQ. V tejto podobe však vydavateľstvo Burda zjavne nevidelo pre naše trhy zmysel.

Printový trh tak opúšťajú dve výrazné medzinárodné značky, a to určite nie je nič pozitívne.

4 komentáre :

  1. Dalo sa to čakať a bude to pokračovať. Už je trh presyteny, žiaľ, nekvalitou

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ostanú nám tu zúfalá Elle, Emma a Eva, "radujme sa"
    celé zle

    OdpovedaťOdstrániť
  3. asi tak.. som v soku uz druhy den. ked INSTYLE porovnam s casopisom ako JOY, ci reklamnym katalogom ELLE, tak mi rozum zastane.. bol to skvely casopis, konecne ziadne stupidne clanky s "radami do zivota" ale normalna (aj celkom cenovo prijatelna) moda a kozmetika a trochu lifestyle-ovych clankov. velka skoda, kupovala som ho pravidelne takmer od prvych cisel a je to velka skoda. ...ale co uz, biznis je biznis, kvalita ide bokom. :-///

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dnes som citala na nete clanok, ze konci aj britsky instyle a ostane len v digitalnej verzii.

    OdpovedaťOdstrániť