pondelok 16. mája 2011

Niečo do tepla 3

Novinky v parfumériách nám rastú ako huby po daždi, tak si poďme opäť trochu "zarecenzovať". Aj keď stručne, lebo obšírne sa o týchto vôňach písať skutočne nedá. Tentokrát to budú:

Emanuel Ungaro Apparition Exotic Green
Emanuel Ungaro Apparition Wild Orange Pour Homme
Calvin Klein Free For Man
Jaguar Fresh Energy Man
Gucci Flora Eau Fraiche
Miss Dior Chérie 2011


Emmanuel Ungaro Apparition Exotic Green
 Bez mučenia sa priznám, že o existencii nových odnoží dnes už legendárnej Apparition som až do včerajšej návštevy FAnn nemal ani potuchy. Nikde sa o nich nepísalo, nikto ich ani náznakom nespomenul. Hold, vo FAnn ich asi vytiahli skôr, než mali. Ale to nie je podstatné, lebo takéto vône sa zo skladu vyťahujú každý mesiac... Apparition Exotic Green je presne taká, aký je jej názov - je doslova exoticky zelená. Hlava je citrusová, ale čisté citrusy vydržia len chvíľočku, lebo potom sa cez ne začne prebíjať svieži zelený tón - patrne je to v zložení uvádzaný bambus a hneď na to exotická kvetina - v zložení je indické frangipani a ja súhlasím, pretože len málo kvetov vonia tak exoticky. Nakoľko vôňa nemá solídny základ (je postavený najmä na pižme, santal a pačuli škrtáme), jej výdrž počítajte na minúty na koži, na desiatky minút na oblečení.

Emanule Ungaro Wild Orange Pour Homme
Nový pánsky Apparition sa mi celkom páčil. Je to pomerne neobvyklé spojenie citrusovej sviežosti a škorice (v zložení je uvádzaný muškátový oriešok, ale ja som cítil skôr škoricu). Záleží od nosu k nosu, či budete túto kombináciu považovať za vydarenú, alebo vám bude krútiť nos od disharmónie. Po celý čas si vôňa uchováva sviežosť, len sa viac rozloží do koreneno-drevitej polohy. Ani jej výdrž však nie je žiadna sláva. 

Calvin Klein Free
Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorý si vzorku tejto vône našli pribalenú k júnovej EVE, gratulujem, ak medzi nich nepatríte, nemusíte smútiť, aspoň sa vám doma nebude povaľovať ďalšia haraburda. :) Hoci bola Free uvedená na trh už v lete 2009 (!!!!), na náš zaostalý východoeurópsky trh sa dostala až teraz a FAnn sa do jej propagácie obula pomerne slušne, preto počítajte s tým, že čochvíľa z nej bude masovka. Aby som bol úprimný, nerozumiem, načo u Kleina čakali - s jednoduchou citrusovkou drogériovej kvality zapôsobíte na každého vo vôňach strateného slovenského chlapa oveľa ľahšie než s kadejakými experimentmi, ktoré sa k nám dostávajú pár mesiacov po svetovej premiére. Free je prachsprostá citrusovka s drevom a jej výdrž je doslova trápna - len som pričuchol k inej vôni na druhej ruke a než som sa vrátil späť k Free, bola fuč. Zostal po nej len generický lesný povzdych, aký nájdem v každom borovicovom wc osviežovači. Ďalší prosím....

Jaguar Fresh Energy Man
Ak hľadáte vôňu pre tatka, brata alebo pre frajera, ktorý chce voňať pekne a mužne, ale nechcete pritom rezignovane siahať po ďalšom Bossovi alebo darovať infantilný flakón v tvare činky, zájdite k regálu so značkou Jaguar! Vône tejto značky sú na našom trhu nespravodlivo nedocené, pretože voňajú skvelo (pravda, pre skúsený nos trochu lineárne a obyčajne) a chlap nimi navoňaný sa nemôže nepáčiť. Fresh Energy je mužná, bez akýchkoľvek ženských a unisexových tónov a kamarátke, ktorá skúšala so mnou, sa z nej podlomili kolená, lebo takto vraj podľa nej vonia chlap. Jaguar tvrdí, že vôňa má predstavovať vodný ozón a je to rozhodne pravda. Hlava je ozónová skrz na skrz (vôňa ozónu sa ťažko popisuje, je to ako popisovať vôňu vody) a ak sa ňou váš frajer trápne nepoleje od hlavy po päty (čo sa u Slovákov stáva dosť často), bude z neho jedna veľká ženolapka. Ak máte doma chlapa (najlepšie futbalistu!), čo rád nosí jednoduché obtiahnuté tričká, dobre padnúce rifle a športové tenisky, tak táto vôňa je presne preňho.

Gucci Flora Eau Fraiche
Pravidelní čitatelia môjho blogu iste vedia, že Gucci je moja srdcovka. Nebyť tých dvoch Guilty vodičiek, Gucci by sa u mňa navždy zapísala ako značka, ktorá robí len kvalitné a luxusné vône. Hoci aj originálna Flora už patrí do kategórie "určená pre mladšie zákazníčky", stále si zachovala aké-také meno a luxusné vyznenie. Od jej sviežej verzie som preto očakával veľa. A nesklamal som sa. Pravda, je trochu ťažké chváliť citrusovo-vodnú svieženku, ale môžem zodpovedne vyhlásiť, že Flora Eau Fraiche je v tejto kategórii tak vysoko, ako sa len dá a je veľmi, veľmi svieža a príjemná, základ je trošku sladší kvetinový. Horšia je už jej cena, ktorá je ako inak dosť vysoká a nezodpovedá vôni tejto kategórie. Ale ten flakón je proste krásny!

Miss Dior Chérie 2011
Keď som pred časom napísal článok o všetkých vôňach Miss Dior, nová kampaň s Natalie Portman už bola na svete. Vtedy sa však ešte nevedelo, že Miss Dior nielenže dostane mierne inovovaný flakón, ale aj kompletne nové zloženie a s výrobou verzie z roku 2005 sa končí. Táto informácia vyšla najavo až približne 2 mesiace dozadu a parfumoví maniaci zostali podobne zdesení, ako keď v Chanel vytvorili No. 5 Eau Premiére - ozývali sa hlasy, že sa opäť ničí klasika, že sa všetko prispôsobuje tuctovému zákazníkovi a že je to zrada zakladateľa značky. Ale utešovali sme sa, že zásoby "pôvodnej" Miss Dior Chérie tu predsa istý čas budú (táto vôňa má veľmi početný fanklub) a každý, kto chce, si bude môcť urobiť zásoby. A potom sme sa jedného rána zobudili a po "pôvodnej" Miss Dior Chérie nezostala ani malilililinká stopa. Z hodiny na hodinu zmizla z parfumérií aj z e-shopov, dokonca ani predajcovia na e-bay sa nestačili spamätať. Z Paríža zaznel jasný pokyn - všetky nepredané zásoby Miss Dior Chérie 2005 stiahnuť z predaja a ihneď ich nahradiť novou verziou. Predavačky v parfumériách nemajú o nejakej zmene samozrejme ani páru a hneď v ten deň, keď zmizla pôvodná Miss z parfumérií a moja zúfalá kamarátka z Prahy ju márne zháňala po celom meste (ešte aj testery museli poslať späť!), som si aj ja v parfumérii vypočul predavačkin monológ o tom že "veď toto je predsa Miss Dior Chérie a o nejakej zmene by predsa ona musela počuť a určite som si to s niečím pomýlil", nechal som to tak, nemá cenu sa hádať s predavačkami v slovenských parfumériách, ktoré patria akurát tak za pokladňu do Jednoty... No, tak som si zanadával, teraz späť k novej Miss. Neviem, ako bolo jej nové zloženie myslené, ale na to, že je takmer kompletne pozmenené, vonia nová Miss takmer prakticky rovnako ako verzia z roku 2005 - optimistický jahodový nanuk, k tomu dievčensky elegantné kvetiny a základ s moderného chypre. Znalci starej verzie však plačú - tam, kde bola pôvodná verzia plná a originálna, je táto nová verzia plochá a chudobná, jednoducho nám u Diora jeho Miss značne nariedili. Tuctovému zákazníkovi to samozrejme vyhovuje, skúsený nos však trpko plače... Na záver porovnanie starého a nového flakónu:
1. starý flakón nemá "nálepku s textom", ale text priamo na flakóne (ak ho vlastníte, pripravte sa na to, že čoskoro bude veľmi cenný - možno ho raz výhodne speňažíte):
 2. nový flakón má ružovkasto-bielu nálepku s názvom vône:

2 komentáre :

  1. Ked uz je rec o vonach nevedel by si mi poradil ozaj dobru kvalitnu vonu.Rozmyslam medzi Lancome O d´azur,Gucci Flora a Chanel chance eau tendre.Za radu vopred dakujem.Velmi sa mi pacia tvoje prispevky a vyberany vkus tak by som si rada nechala poradit

    OdpovedaťOdstrániť
  2. z uvedených vôní by som bral ktorúkoľvek - všetky sú podarené, nevoňajú lacno a nositeľke neurobia rozhodne hanbu :) ale s Chance by som v teplom počasí príliš neriskoval :)

    OdpovedaťOdstrániť