piatok 15. októbra 2010

Novinky z módnej knižnice

Kníh o móde v českom alebo slovenskom jazyku je na našom trhu doslova ako šafranu. Prinášam súhrn noviniek, ktorých vyšlo v poslednom mesiaci nečakane veľa. Možno že teraz zase rok nevyjde nič... ;)

Madeleine Leveau Fernandézová - Helena Rubinstein
Po životopisoch Coco Chanel, Christiana Diora a Yvesa Saint Laurenta prichádza české vydavateľstvo Garamond so životopisom jednej z najvýznamnejších žien histórie kozmetického priemyslu.
Dnešní ženy, které používají zkrášlující prostředky a chodí do salonů krásy, vděčí za vše fascinující osobnosti, Heleně Rubinstein. Z výšky svých sto padesáti centimetrů shlížela tato drobná Polka s orlím profilem na svoji firmu, kterou vybudovala z ničeho. Její život je typickým příběhem 20. století o fantastickém vzestupu jedné ctižádostivé ženy z východní Evropy, která vytvořila na druhé straně Atlantiku bezkonkurenční kosmetický ráj. Říkalo se, že před Helenou Rubinstein o sebe ženy pečovaly, ale s jejím příchodem se staly krásné. Helena Rubinstein zažila chvíle slávy, ostře sledované spory (s Elisabeth Ardenovou), přátelství s Picassem, Dalím a mnohými dalšími umělci i rozpad svého majetku v Evropě: co nezničili na starém kontinentě nacisti, zkonfiskovali po nich komunisti. Madeleine Leveau-Fernandezová vychází z nezveřejněných archivních záznamů a rozhovorů s lidmi, kteří Heleně Rubinstein byli blízcí, a rekonstruuje tak vzrušující cestu ženy, jež uskutečnila revoluci ve vnímání krásy.


Mairi Mackenzie - ...Izmy, ako rozumieť móde
Po veľkom úspechu kníh ...Izmy, ako rozumieť architektúre a ...Izmy, ako rozumieť umeniu prichádza vydavateľstvo Slovart s ďalšou praktickou príručkou zaoberajúcou sa módou. Kto má radšej češtinu, knihu zoženie aj v českom preklade.
Publikácia je ďalším sprievodcom z obľúbenej edície milovníkov umenia a architektúry. Mairi Mackenzie nás sprevádza všetkými významnými epochami módy a módneho návrhárstva. Venuje sa obdobiu od 17. storočia, spomína barok, romantizmus, nechýba zmienka o vzniku haute couture, bélle epoque, ale ani návrat ku klasike či japonské módne trendy, modernizmus, minimalizmus, High Street aj globalizmus 21. storočia. V každej časti sú uvedení slávni návrhári s ukážkami známych a reprezentatívnych modelov, ako aj prostredie a osobnosti, ktoré na vznik módy a módnych kreácií pôsobili. Kniha je skvelý sprievodca svetom módy.

Karolína Bosáková - Modeling (Cesta za snem)
Vydavateľstvo Grada sa prostredníctvom tejto knihy rozhodlo nielen odhaliť zákulisie modelingu, ale aj pomôcť dievčatám, ktoré sa chcú stať modelkami.
První publikace, která zcela otevírá doposud skryté karty této branže, autorka v ní nechává nahlédnout do dráždivého přitažlivého světa módy, módních přehlídek, pózování, fotografování. Obsahuje návod, jak rozpoznat seriózní modelingové agentury, co by měla obsahovat smlouva s modelingovou agenturou, jak se pohybovat v metropolích světa módy, jak mají vypadat "snap shoty", co si obléci na casting, základy správné chůze, téma bulimie, anorexie a drog a v neposlední řadě také mapuje modelingové trhy podle jejich specifk. Téma je pojato pohledem profesionální modelky, která vše prožila na vlastní kůži. Praktické rady jsou doplněny konkrétními příběhy aktivních modelek. "Modelingová důchodkyně" jasně a s humorem a nadhledem přiblíží toto atraktivní prostředí, ale také jeho povrchní stránku s falešnými lákadly.

Simon Seivewright - Módní návrhářství
Vydavateľstvo Computer Press sa rozhodlo podať pomocnú ruku začínajúcim návrhárom.
Publikace provádí čtenáře základními kroky, které předcházejí návrhu promyšlené, inovativní a kreativní módní kolekce a ukazuje, jak převést jejich výsledky do konkrétních designérských nápadů. Jak ovlivňuje zadání proces návrhu? Kdo nebo co je cílovým trhem? Má si návrhář pro svou kolekci zvolit téma, koncept nebo příběh? Co znamenají různé úrovně a styly módy? Autor prochází množství oblastí, které se mohou stát zdrojem vaší inspirace a osvětlí vám vývoj vaší kolekce jako sérii promyšlených kroků, mezi něž patří i finální prezentace a představení vašeho návrhářského úsilí. Vše ilustrováno na více než 200 velmi inspirativních barevných obrázcích a doprovázeno případovými studiemi a ukázkami prací současných světových návrhářů.

Verím, že časom skončia všetky v mojej knižnici... A čo vy - plánujete si niektorú z týchto kníh kúpiť? :)




1 komentár :