pondelok 13. júna 2011

Česká ELLE sa asi sestrou Bazaaru nestane

Zaujímavá situácia sa črtá na českom mediálnom trhu.

Ako je známe, mediálna skupina Lagardère, pod ktorú patrí svieť vydavateľstiev Hachette Filipacchi, sa koncom roka 2010 rozhodla zbaviť svojich vydavateľských aktivít mimo rodného Francúzska. V januári 2011 uzavrela kontrakt na takmer 16 miliónov eur s americkým vydavateľstvom Hearst, ktoré malo prebrať vydávanie väčšiny časopisov po celom svete, pričom najvýraznejším artiklom malo byť 42 mutácií svetoznámeho módneho magazínu ELLE. Hearst ako materské vydavateľstvo iného dôležitého módneho magazínu Harper's Bazaar by sa tak šikovne zbavilo jedného zo svojich najväčších konkurentov. Podobný scenár sa mal udiať aj na českom trhu, dokonca sa už pripravovalo presťahovanie redakcie českej ELLE z jej sídla do sídla spoločnosti Hearst-Stratosfera. Zložité vlastnícke vzťahy však nakoniec situáciu úplne zmenili.


České vydavateľstvo Hachette Filipacchi je totiž zo 49% vlastnené nemeckým koncernom Burda, ktoré navyše vlastní aj opciu na kúpu zvyšného podielu v prípade predaja vydavateľstva. A túto opicu aj plánuje využiť. Česká ELLE sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou nestane "sestrou" českého Bazaaru, ale českého InStyle a Joy. Povráva sa, že za pomerne vlažným postojom Hearst-Stratosfera k možnej strate nároku na kúpu svojej konkurencie, sú takisto prepletené majetkové vzťahy. Vo vydavateľstve Hearst-Stratosfera totiž vystupuje ako polovičný vlastník fínsky mediálny koncern Sanoma, ktorý zase v Česku vydáva magazín Marie Claire. A je spoločenským tajomstvom, že medzi redakciou českej ELLE a Marie Claire vládne silná nevraživosť...

Nech už táto vlastnícka telenovela dopadne ako chce, bude zaujímavé sledovať, či sa zmena vlastníkov prejaví aj na koncepčných zmenách v jednotlivých magazínoch. Trochu sviežeho vzduchu by veru nezaškodilo... Úrady už predaj odklepli a Lagardère ho chce dokončiť v čo najkratšom období.

4 komentáre :

  1. Skvele spracovaný článok! O týchto zmenách som vôbec nevedela, bude fakt zaujímavé sledovať ako sa to celé bude vyvíjať a do akej miery sa to odzrkladlí v obsahu magazínov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Píš viac takéto veci, viacej ma to baví (:!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. rád by som písal, ale dobrý námet sa občas hľadá ťažko ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto sú pre mňa novinky :) Tento článok som zhltla s jedným dychom podaril sa ti :)

    OdpovedaťOdstrániť