utorok 21. októbra 2014

Zomrel slávny módny návrhár Oscar de la Renta

Módny návrhár a zakladateľ rovnomennej značky, Oscar de la Renta, zomrel včera večer vo svojom dome v americkom Connecticute vo veku 82 rokov po dlhom boji s rakovinou. "I keď nám predstava života bez Oscara láme srdcia, on ostáva s nami. Oscarova ťažká práca, jeho inteligencia a láska k životu sú naďalej srdcom našej spoločnosti. Všetko, čo sme spravili a všetko, čo urobíme, bude nasledovať jeho hodnoty a ducha," uvádza sa v rukou písanom vyhlásení, pod ktorým sú podpísaní jeho nevlastná dcéra Eliza Reed Bolen a jej manžel Alex Bolen.


Óscar Arístides de la Renta Fiallo sa narodil v Dominikánskej republike roku 1932 ako jediný chlapec zo siedmych detí. Po dovŕšení 18 rokov odišiel študovať do Španielska, kde sa zamiloval do módy, začal robiť nákresy pre známe španielske módne domy a nastúpil ako učeň ku Cristóbalovi Balenciagovi. Neskôr pôsobil ako asistent Antonia Castilla v parížskom Lanvine. V roku 1963 prišiel do New Yorku, aby navrhol kolekciu pre Elizabeth Arden. Medzinárodne známym sa stal v 60. rokoch minulého storočia ako jeden z couturierov, ktorí obliekali Jacqueline Kennedy. Navrhoval tiež haute couture kolekcie pre módny dom Balmain. Punc majstra decentnej elegancie a dokonalého súladu s požadovaným bontónom sa niesol celou jeho kariérou.

V roku 1965 založil vlastnú módnu značku a stal sa miláčikom aristokratiek a prvých dám. Bol obľúbeným dizajnérom amerických prvých dám, pričom v mimoriadnej obľube ho mali najmä Nancy Reagan, Hillary Clinton a Laura Bush. Kúzlu jeho šiat podľahli napríklad aj herečky Sarah Jessica Parker, Penélope Cruz, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Jennifer Garner, Emma Watson, Reese Witherspoon, Jessica Chastain alebo Lea Michele. Jedným z jeho posledných návrhov boli svadobné šaty pre Amal Clooney, novomanželku herca Georgea Clooneyho.

Bol tiež tvorcom ideálnych rób na červený koberec - jeho šaty sa na prestížnych odovzdávaniach cien objavovali viac ako šesť desaťročí.


Známym menom bol aj medzi svojimi – minulý rok poskytol dočasnú pomoc kolegovi Johnovi Gallianovi, keď mu dal priestor chvíľu tvoriť pod svojou značkou. Galliano bol v tej dobe medzinárodne zaznávaný po antisemitskom škandále, ktorý mu zničil kariéru a obral ho o možnosť tvorby.

Združenie amerických módnych dizajnérov a dizajnérok CFDA mu v roku 1990 udelilo cenu za celoživotné dielo. 

Len niekoľko týždňov pred smrťou de la Renta vymenoval nového kreatívneho riaditeľa svojej značky - stal sa ním mladý návrhár Peter Copping.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára