piatok 3. júna 2011

Prečo nekupovať vône cez e-aukcie

Tejto téme som sa venoval v úplných začiatkoch môjho blogu a práve som natrafil na ukážkový príklad toho, prečo by ste sa nemali dať v živote zlákať na super výhodné ceny "100 % pravých" parfumov na serveroch ako je napríklad Aukro. A nejdeme sa teraz baviť o smiešnych falzifikátoch typu Hogo Buss, ale o zákerných falzifikátoch pochádzajúcich z ruského čierneho trhu, ktorý sa podobnými podradnými hnusmi len tak hemží a jeho diabolská ruka dočiahne vďaka dílerom aj na náš trh. Ruské falzifikáty vyzerajú na prvý pohľad úplne rovnako ako originál - rovnaký názov, rovnaká krabička. Ak sa však na ne pozriete bližším okom (alebo ešte lepšie - ak ich porovnáte s originálom z parfumerie či z e-shopu), zistíte nepatrné nezhody v detailoch (výrobné číslo, zlá tlač a zafarbenie emulzie, nekvalitný kartón balenia, vzduchové bublinky vo flakóne a podobne), na ktoré jednoducho v čiernej dielni už nikto nemá čas. To najhoršie svinstvo sa však skrýva vo vnútri - namiesto kvalitnej parfumovej emulzie sa vo flakóne nachádza nechutná čpavá alkoholová zmes s prímesou lacných vonných olejov, ktoré sa dávajú napríklad do vonných sviečok, aviváží či osviežovačov vzduchu. Takéto svinstvo dokáže u citlivejších ľudí vyvolať nepríjemné alergické reakcie počnúc začervenaním až po vážne podráždenie pokožky. Pozor na to!

Hoci treba priznať, že napr. Aukro sa snaží limitovať podvodníkov a zamedziť im v možnosti predávať falzifikáty, len ťažko môže zakročiť proti predajcom, ktorí hoci predávajú falzifikáty, v parfumoch takmer úplne nevzdelaná slovač zasype ich profil pozitívnymi komentármi o tom, že komunikácia bola bezproblémová a tovar prišiel úplne v poriadku. A sem-tam môžete natrafiť na síce škrtnutý, ale stále viditeľný komentár v znení, že daný parfum je falzifikát, lebo nesedia detaily ako napríklad nakrivo vytlačené písmo, vyblednuté farby, flakón je trochu krivý, tečie alebo je zjavne "nahrubo" odliaty či časti, ktoré by mali byť kovové či sklenené sú z plastu a podobne. A o tom, že za pol hodinku zostane z voňavej emulzie len hnusný čpavý opar bez náznaku vône, sa už vôbec nemusíme baviť. Aukro túto situáciu väčšinou vyrieši tak, že požiada predajcu o vrátenie peňazí kupcovi - ak sa tak stane, komentár sa škrtne a stane sa menej viditeľným, ale stále si ho môžete prečítať. Niektorí predajcovia pôsobia skutočne dokonalo čisto, potom však urobia chybu, ktorú znalé oko hneď odhalí a nemilosrdne ich pošle do fejkového pekla - tak ako napríklad TOHTO.


Na prvý pohľad nič podozrivé - aktuálne síce ponúka menej aukcií, ale ešte včera ich ponúkal viac, dnes na obed sa však väčšina skončila. Ale čoskoro príde ďalšie kolo... Medzi aukciami sa nachádzajú samé známe parfumy, predávajúci sa dušuje, že ide o originály a jeho profil sprevádzajú desiatky nadšených a spokojných komentárov. A potom medzi jeho ponukou objavíte aukciu na vôňu Dolce & Gabbana Sexy Chocolate. A nastáva problém - takáto vôňa totiž v portfóliu tejto značky vôbec neexistuje a zjavne ide o nejakú fiktívnu variáciu vône The One. Stačí zadať názov tejto neexistujúcej vône do Googlu a vyjdú vám odkazy na samé ruské a kirgizské parfumérie = a je to jasné... Nevedno, čo viedlo tohto predajcu k takejto školskej chybe - zjavne príliš veľké sebavedomie z pozitívnych komentárov a znalosť tunajších kupujúcich. Fakt je ale taký, že pre vás to má znamenať len jediné: ruky preč!!! Je zrejmé, že všetok tovar - teda aj parfumy, ktoré sa tvária ako originál, sú všetko ruské falzifikáty a predajca len vypočítavo využíva neznalosť Slovákov. Sám si ani nechcem predstaviť, koľko obyvateľov už má doma (a ešte aj bude mať - lebo Slováci sú nepoučiteľní a kde ušetria, tam ušetria) od tohto predajcu a jeho predchádzajúcich nickov (bežne po čase rušia nicky a zakladajú nové) nejaký čpavý smrad a koľkokrát si ruská alebo iná mafia spokojne pomastila vrecká... Smutné.

Vľavo pravý flakón No. 5, vpravo fejk:
- fejkový flakón je zjavne z lacnejšieho skla, je brúsený nešikovne a "hrubo", nie je taký priezračný, sú na ňom vzduchové bublinky
- chýba malé logo na hrdle flakónu
- fejk má trochu odlišné sfarbenie emulzie

Vpravo originál krabička Bright Crystal, vľavo fejk:
- vzor na fejkovej krabičke zjavne nie je tak kvalitne vypracovaný a vytlačený (aj malý detail zaváži!)

Preto vás prosím - nedajte sa zlákať podobnými servermi a až okato lacnou cenou (o tom, že v skutočnosti vôbec nemusíte ušetriť, lebo cena je umelo zvyšovaná automatickým prihadzovaním najčastejšie iným nickom tej istej osoby, sa porozprávame možno nabudúce) a už vôbec nech vám ku dôvere nestačia pozitívne komentáre! A ak predsa len chcete zariskovať:
- žiadajte od predajcu detailné a reálne fotky!!! Kto sa nemá čoho báť a chce tovar predať, ten ich vám rád a ochotne pošle!!!
- neplaťte predom! Môže sa predajca aj rozglejiť - trvajte na platbe pri dodaní tovaru a nikdy nekupujte od predajcov, ktorí majú ako adresu uvedený P.O. Box!
- každú vôňu, ktorú chcete kúpiť, sa pokúste vyhľadať v oficiálnych e-shopoch, či existuje a nie je to nejaká fiktívna variácia!
- čítajte komentáre o predávajúcom, ale na tie pozitívne sa vykašlite - hľadajte negatívne a ak nájdete čo i len jeden jediný, ruky preč!
- rozmýšľajte racionálne! Ak v najlacnejšom e-shope stojí najväčší flakón nejakej vône 25 eur, za 10 eur vám ho nikto - ak je pravý - nepredá - a to ani v internetovej aukcii! (jedine, žeby ho dakde ukradol...)

Verím, že niektorým z vás tento článok pomohol a vyvarujete sa pochybným obchodníkom. Máte podobné skúsenosti?

8 komentárov :

  1. Skúsenosti nemám,kupujem si voňavky priamo v parfumerke alebo si ich dám objednať od kamoša bez DPH s nejakého skladu ale fake som nikdy nemala.Boli sme raz v polsku na trhu a teta tam rpedávala fejky,som naschval išla očuchať Ralpha Laurena čo som mala kedysi že či s ap odobá,veru podobalo a dokonale ale pochybujem že to na tele držalo dlhšie než 30sekúnd:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja nakupujem cez net, a tiež som zatiaľ natrafila iba na originály, ale cez aukro by som si isto neobjednala, ale niet nato ísť rovno do parfumérie a tam si vybrať a rovno kúpiť. btw. skvelo napísané

    OdpovedaťOdstrániť
  3. juj, vyborny clanok, tymto si urcite mnoho ludom pomohol..a aj mne..:D cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fakt dobrý članok...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Alex, mohol by si napisat, ktore internetove stranky s parfemami su dobre? Nikdy neviem, ci sa da napr. Parfems.sk, Parfums.sk atd. verit. Ceny maju nizsie, ale zas FAnn mi pridi predrazena... nejaky tip?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. každá internetová parfuméria na Slovensku predáva výhradne originálne vône, netreba sa báť nakupovať v nich

    medzi najznámejšie patria najmä
    parfums.sk
    vone.sk

    občas sa oplatí sledovať aj e-shop FAnn - dá sa v ňom naraziť na dobré akcie

    pri internetových parfumériách môže byť skutočne rozhodujúcim kritériom len cena (spolu s cenou za dodanie) - treba selektovať a nájsť si najvýhodnejšiu ponuku - oplatí sa hľadať, oproti cene v parfumérii ušetríš aj 60% a zoženieš aj vône, ktoré sa už v kamenných parfumériách nepredávajú

    veľa šťastia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Určite každá internetová parfuméria na Slovensku predáva výhradne originálne vône? Aku ma zakaznik garanciu?

    OdpovedaťOdstrániť